Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Usljed obilnih padavina širom Republike Srpske u protekla dva dana, pojava vodenih bujica ugrozila je željezničku prugu na određenim dionicama gdje je voda mjestimično dolazila i do gornje ivice šina, ali nije bilo prekida u odvijanju saobraćaja.

Dežurne službe za održavanje u Željeznicama Republike Srpske,  u cilju obezbjeđivanja i očuvanja bezbjednosti željezničkog saobraćaja,operativnim djelovanjem izvršile su uklanjanje nanosa iz kolosijeka i riješile podužnu i poprečnu odvodnju.

Iako saobraćaj ni jednog trenutka nije bio obustavljen, iz predostrožnosti su uvedene tri privremene lagane vožnje na sljedećim mjestima:

- km 76+400 -76+450, između stanica Jošavka -Čelinac,
- km 101+000 - 102+000, između stanica Banja Luka -Ramići,
- km 105+800 - 106 + 200, između stanica Ramići - Potkozarje.

U toku dana, nakon završetka poslova na regulisanju kolosijeka, planirano je ukidanje uvedenih privremenih laganih vožnji.

Na preostalim pružnim pravcima nije bilo direktnog ugrožavanja pruge i željeznički saobraćaj se odvija bez problema.