Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Dva topla obroka i dvije naknade za prevoz zaposlenih u Željeznicama Republike Srpske koji su isplaćeni radnicima nisu bili dovoljni da svi željezničari koji su u višednevnom štrajku glađu odustanu od ostalih zahtjeva i prekinu štrajk.

Na to su pristali štrajkači u Doboju, a u Banjaluci tek nakon isplate februarske plate. Sa šina su se povukli i oni koji su blokirali željezničku stanicu i saobraćaj je ponovo uspostavljen.

Dok je trajala blokada otkazano je pet vozova tovarenih rudomna relaciji Omarska – Zenica kao i četiri voza sa praznim kolima iz Zenice za Omarsku i jedan putnički voz na cijeloj relaciji Banjaluka – Novi Grad. Ostali vozovi sa putnicima saobraćali su do Ramića iz pravca Novog Grada i do Vrbanje iz pravca Doboja, ali u povratku iz Ramića i Vrbanje sa zakašnjenjem, s obzirom da su u saobraćaju samo po jedna garnitura dok su ostala kola bila zarobljena na banjalučkoj stanici.

I Uprava i resorni ministar smatraju da ovakav način protesta nije opravdan jer se plate redovno izmiruju, a u skladu sa prilivom sredstava i ostale obaveze prema radnicima. Da bi se dinamika isplate mogla nastaviti i poboljšati, radi se na pronalaženju rješenja za ozdravljenje preduzeća opterećenog nagomilanim dugovima, zastarjelim vozovima, lošim stanjem infrastrukture i neadekvatnim brojem zaposlenih, što nije moguće bez restrukturisanja. Aktivnosti na tom planu su intenzivirane, a u sklopu njih rješavaće se i pitanje dugovanja prema radnicima.

- U pregovorima sa Vladom i Svjetskom bankom trudimo se da obezbijedimo povoljan kredit kako bismo sve obaveze mogli izmiriti u toku ove godine. Siguran sam da ćemo ispuniti sve obaveze prema radnicima, po osnovu dugovanja i presuda, do kraja godine na osnovu ovog kredita – kaže Dragan Savanović, v.d. generalnog direktora ŽRS.

Da Željeznice Republike Srpske opstanu, da žive i da nakon restrukturisanja budu održivo preduzeće prioritet je na kome se radi zajedno sa Vladom i Ministarstvom saobraćaja i veza.

- Aktivnosti su u toku i čekamo odgovor Svjetske banke u vezi sa finansijskom podrškom restrukturisanju, ali ne sjedimo skrštenih ruku. Nastojaćemo da i prije toga riješimo neka pitanja, a kada banka pruži pomoć da to preklopimo. Željeznice moramo dovesti u profitabilno stanje, u vlasničkom i organizacionom smislu, ali i u smislu smanjenja radne snage kako bi moglo da samoodrživo funkcioniše – kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza.

Iako nema mnogo prostora za povećanje prihoda v.d. generalnog direktora smatra da bi se on mogao povećati za jedan do dva odsto, s obzirom na robu koja bi se mogla prevoziti Željeznicama, a ne vozi se trenutno, ali to nije dovoljno da se gubici prouzrokovani neusklađenošću prihoda i rashoda značajnije smanje, pa se moraju smanjivati troškovi.

- Zato se i radi na tome da se sve obaveze restrukturišu, da se isplate obaveze prema radnicima u toku godine, da bi se u narednoj godini krenulo sa racionalnijim ponašanjem, racionalnijim brojem radnika i većim učinkom – kaže Savanović.

Na sastancima u Vladi obećana su redovna izmirivanja grantova u ovoj godini.

- Naše je da se potrudimo da obaveze i potraživanja od kupaca naplatimo u najvećoj mjeri, iako imamo izuzetno dobru naplativost, ali imamo i smanjen priliv sredstava po osnovu prevoza jer u januaru nije radio jedan rudnik, a imamo i zabranu ekološkog inspektora u Banjaluci da tovarimo boksit što nam značajno umanjuje prihode - dodaje Savanović.

Proces restrukturisanja je neophodan za ozdravljenje i tiče se svih zaposlenih, pa će o aktivnostima i koracima koji se preduzimaju biti upoznati svi radnici, kao i sindikati koji će štititi njihove interese.