Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U povodu Krsne slave Svetog Vasilija Ostroškog i Dana željezničara, 12. maja održan je parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće palim željezničarima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ispred spomenika u Doboju.

Parastosu su, pored porodica poginulih željezničara, prisustvovali i vijence položili predstavnici Boračke organizacije Željeznica Republike Srpske, Uprave ŽRS i Ministarstva saobraćaja i veza, Boračke organizacije čvora Banjaluka, Gradske boračke organizacije Doboj i željezničkih sindikata.

Duško Anić, predsjednik Boračke organizacije željezničara Republike Srpske rekao je da borci željezničari ne smiju nikada dozvoliti da se zaboravi žrtva njihovih kolega željezničara, koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

- Dužnost nas željezničara boraca je da ne dozvolimo da se zaboravi žrtva naših kolega, koji su pali za ovo što mi danas svi imamo, slobodnu Republiku Srpsku. Odali smo počast palim željezničarima Republike Srpske i to ćemo i u budućnosti činiti kada obilježavamo značajne datume ŽRS i Republike Srpske - rekao je Anić.

Boračka organizacija  Željeznica Republike Srpske planira dogradnju spomenika ispred zgrade Uprave u Doboju. Postojećem spomeniku, koji simbolizuje prugu, biće dodate ploče sa ispisanim imenima 305 palih boraca željezničara Republike Srpske.

Pored Doboja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, kao i prethodnih godina, povodom obilježavanja Dana željezničara, parastos poginulim borcima služen je i u Banjaluci. U prisustvu rodbine i prijatelja,11. maja  prisutni su minutom ćutanja odali dužnu počast za 25 boraca koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Danas smo se okupili ovdje kako naše kolege ne bismo izbrisali iz sjećanja. Oni su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske jer su svoje živote položili za nju-rekao je tom prilikom Draško Božić, predsjednik Boračke organizacije banjalučkog željezničkog čvora.

Na centralni spomenik vijence su položili mnogobrojna rodbina i prijatelji, predstavnici Gradske boračke organizacije, kao i predstavnici sindikalnih organizacija ispred Željeznica Republike Srpske.