Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Čestitajući jubilej, 25 godina postojanja i rada, Krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog i Dan željezničara 12. maj svim zaposlenima u Željeznicama Republike Srpske, vršilac dužnosti generalnog direktora Dragan Savanović istakao je da su ŽRS koje su vršnjaci sa Republikom Srpskom, mnogo doprinijele postojanju i opstanku Republike Srpske kao i privrede kojoj su na usluzi sve ove godine.

- Prilika je da se podsjetimo da kroz  investicije i projekte koje realizujemo, uprkos svim teškoćama sa kojima se Željeznice Republike Srpske susreću i bore, naše preduzeće ima perspektivu. Siguran sam da će uz dobru volju i veliki trud svih zaposlenih i menadžmenta, kao i podršku resornog ministarstva i Vlade RS, Željeznice Republike Srpske opstati, izvršiti neophodne promjene i postati preduzeće koje će ostvarivati profit i biti na usluzi stanovništvu i privredi Republike Srpske – rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Samo u proteklih pet godina Željeznice Republike Srpske su u infrastrukturne projekte uložile 20 miliona evra.

- Postajemo moderniji u odnosu na željeznice u okruženju, za sada na jednom dijelu pruge, ali nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti sa modernizacijom i ulaganjem u željeznicu zajedno Vladom Republike Srpske. Naš plan je da i preostalih tri stotine kilometara pruge kojima raspolažemo modernizujemo. Stotinu kilometara pruge završavamo do kraja ove godine. Trenutno se radi na modernizaciji signalno-sigurnosnih uređaja, telekomunikacija i uvođenju informatičkih sistema. Bitno je naglasiti da ćemo, izuzev Slovenije, biti prva željeznica u regionu koja će imati daljinsko upravljanje, za sada na jednom dijelu pruge – naglasio je Savanović.

On je podsjetio da Željeznice Republike Srpske godišnje prevoze oko pet miliona tona robe izrazivši nadu u jačanje srpske privrede te da će ŽRS, koje imaju mogućnosti i za veći prevoz, biti uposlene u punom kapacitetu i na adekvatan način odgovoriti potrebama privrede za prevozom robe. U putničkom saobraćaju postoje planovi da u narednom periodu ulaganjem, modernizacijom voznih sredstava i stanica bude poboljšan i promijenjen trend u prevozu putnika.

Ministar saobraćaj i veza u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić, upućujući čestitke svim željezničarima povodom Krsne slave, Dana željezničara i jubileja od četvrt vijeka, naglasio je značaj rada preduzeća koje je od svog osnivanja prošlo kroz turbulentne periode ali je opstalo i izborilo se sa brojnim nedaćama.

- Republika Srpska ima svoje željeznice, koje su i pored teških vremena ratnog perioda, poplava i neulaganja u proteklih četrdesetak godina ipak ostvarivale i uspjehe i danas slave jubilej od 25 godina. Nagomilali su se problemi ali nastojimo ih zajedno rješavati. Vlada Republike Srpske će svim svojim kapacitetima stati iza restrukturisanja koje očekuju Željeznice Republike Srpske i već iduće godine imaćemo dobre rezultate pred sobom. Siguran sam da će Željeznice Republike Srpske imati zadovoljstvo da slave još mnogo jubileja sa uspješnim poslovnim rezultatima – rekao je ministar Neđo Trninić.

Čestitke povodom Krsne slave, Dana željezničara i dvadesetpetogodišnjeg jubileja Željeznicama Republike Srpske, menadžmentu i svim zaposlenima uputili su: Predsjednik Republike Srpske, ministri u Vladi RS, gradonačelnici i načelnici opština Srpske, komitenti, poslovni partneri kao i brojni prijatelji Željeznica Republike Srpske.