Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U cilju popularizacije prevoza putnika i na početku 2018. godine Željeznice Republike Srpske nakon upućene molbe, izašle su u susret i organizovale besplatnu vožnju za 26 mališana predškolske ustanove „Pčelica“ iz Prnjavora. 

Mališani su se u pratnji svojih vaspitača vozili putničkim vozom na relaciji Kulaši - Doboj. Prema riječima Radeta Blagojevića, šefa stanice Doboj, uvijek se izađe u susret organizovanju ovakvih događaja, te se obezbjedi neophodno osoblje i stručna lica, kako bi se mali putnici što prijatnije osjećali i sa putovanja vozom ponijeli najljepše utiske.

Sa djecom i vaspitačima iz Prnjavora stigao je i direktor predškolske ustanove Boro Mijić, koji nije krio zadovoljstvo upriličenom posjetom Željeznicama RS, djece iz obdaništa „Pčelica“ Prnjavor.

-U sklopu naših godišnjih aktivnosti posjete različitim preduzećima odabrali smo, dugo željeli i na kraju ostvarili da posjetimo i da sklopimo saradnju sa Željeznicama Republike Srpske. Izrazio bih veliku zahvalnost Željeznicama Republike Srpske što su nam izašle u susret ovom posjetom, a poznato je koliko djeci ovo znači, koliko vole vozove i lokomotive. Dugo smo pričali i maštali o ovome te konačno i ostvarili – istakao je Mijić.

Mali a veliki putnici predškolske ustanove „Pčelica“ uglas su izrazili oduševljenje vožnjom, te lokomotivom u koju su nakon završetka putovanja u Doboju mogli da uđu, isprobaju sirenu a probati željezničku kapu bio je takođe poseban doživljaj za sve.

-Meni se najviše sviđa velika lokomotiva kada se vozim vozom. Sviđaju mi se i čike sa željezničkim kapama. I sve je tako lijepo, kao u pričama o vozovima - priča Mihailo Milošević, jedan od malih putnika iz Prnjavora.

Svojom prvom vožnjom željeznicom oduševljeni su bili i drugi mali putnici  koji su poželjeli da se u budućnosti ćešće voze vozovima.

Miroslav Prelić, školski instruktor na Željeznicama Republike Srpske, djecu iz predškolske ustanove „Pčelica“ upoznao je sa osnovnim karakteristikama vučnih i voznih sredstava te na njima prihvatljiv način objasnio kako funkcioniše željeznički saobraćaj, sa svim pravilima i propisima koja moraju poštovati i putnici u vozu. Kako su napomenuli na odlasku, mališanima će prvo putovanje vozom ostati u neizbrisivom sjećanju. I kada odrastu i postanu veliki ljudi, kada svaki sljedeći put budu putovali vozovima.