Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Krsnu slavu  Svetog Vasilija Ostroškog i Dan željezničara, Željeznice Republike Srpske  obeležele su skromno i dostojanstveno.

Nakon molitvenog pomena i lomnjenja slavskog kolača, generalni direktor ŽRS Dragan Savanović uputio je čestitku u povodu obeležavanja Krsne slave svim željezničarima poželevši dobro zdravlje, te lični i porodični uspeh.

- Mi smo mala željeznica, ali značajna za privredu Republike Srpske i veoma je važno da budemo osposobljeni da svoju funkciju obavljamo na najbolji način. Promene su neminovne i mi moramo menjati i sebe i željeznicu zarad boljeg sutra. Željeznice jesu okosnica saobraćaja svake države, ali to nije dovoljno da bi se postigao uspeh. Poboljšanje rezultata rada, više prevoza i bolje održavanje pruga i postrojenja te racionalno korištenje voznih sredstava naš je stalni zadatak. – rekao je generalni direktor ŽRS Dragan Savanović.

Ispred spomen obeležja služen je parastos za 305 željezničara koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vence i cveće sećajući se kolega, poginulih željezničara, položili su predstavnici Uprave ŽRS, Boračke organizacije ŽRS, gradske boračke organizacije Doboj, predstavnici sindikalnih organizacija i porodice poginulih željezničara.