Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Treću godinu zaredom Željeznice Republike Srpske zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS i osnovnom školom „Branko Radičević“ iz Banjaluke organizovale su edukativno promotivnu vožnju za učenike šestih razreda.

Ove godine, za ukupno 180 učenika banjalučke osnovne škole, Željeznice Republike Srpske obezbijedile su besplatnu vožnju do Mlinske Rijeke na jednodnevni izlet. Lokomotiva sa tri vagona, na zadovoljstvo izvršnog osoblja i puna mališana, do svog odredišta putovala je puna radosti i dječijeg uzbuđenja jer većini mališana ovo je bilo prvo putovanje željeznicom.

Prije izlaska na peron i za većinu učenika prvog ulaska u voz, za učenike šestih razreda održano je edukativno predavanje o mjerama bezbjednosti u željezničkom saobraćaju. Predavanje je osnovnoškolskom  uzrastu nastojao prilagoditi tehnolog u stanici Banjaluka i nekadašnji profesor Veljko Cupać. Mališanima je, pored informacija o načinu i pravilima putovanja vozom, u kratkim crtama predstavljen i istorijat željeznice u svijetu i kod nas.

Nestrpljivi šestaci uzbuđeno su sačekali ulazak u voz i zvuk željezničke pištaljke koja je najavila polazak.

- Prvi put putujem vozom i jedva čekam da krenemo. Očekujem da se lijepo provedemo – uzbuđena je bila pri ulasku u voz Sara Vujančić, učenica šestog razreda.

Među malim putnicima bilo je i onih koji su čari putovanja željeznicom već iskusili.

- Ja sam se već vozio vozom, a u odnosu na automobil i autobus voz je ipak najudobniji. Slušali smo prije polaska i predavanje o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju i ja mislim da je voz zaista najbezbjedniji – rekao je učenik Nenad Mašić.

Direktor Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost u Banjaluci Sretko Tubak istakao je da su se Željeznice RS i ove godine bez razmišljanja odazvale pozivu banjalučke škole za organizaciju promotivno edukativne vožnje.

- Željeznice Republike Srpske uvijek se rado odazovu svakom pozivu, svakoj molbi škola ili organizacija koje imaju potrebu ili izraze želju da svoje najmlađe polaznike prevoze željeznicom. Saradnju upotpunimo i na način da svake godine pripremimo ili edukativno upoznavanje sa funkcionisanjem željeznice ili prikazom video materijala ne bi li naše najmlađe putnike približili željeznici i ukazali na sve prednosti i pogodnosti putovanja vozom u odnosu na druge vidove saobraćaja – istakao je Tubak.

Direktorka osnovne škole „Branko Radičević“  iz Banjaluke Darija Mićić rekla je da je veoma mali broj učenika šestog razreda putovao vozom te da su uzbuđeni i nestrpljivi da dožive svoje prvo putovanje vozom u okviru projekta „Nezaboravno putovanje“.

- Naša saradnja se nastavlja, evo treću godinu, na naše veliko zadovoljstvo. Prve godine naš projekat pod nazivom „Nezaboravno putovanje“ realizovali smo kroz vožnju vozom Željeznica RS do Jošavke kada smo posjetili tamošnju osnovnu školu, druge godine vozom smo putovali u Omarsku gdje smo posjetili rudnik, a ove godine vozom  putujemo na jednodnevni izlet u Mlinsku Rijeku – rekla je direktorka osnovne škole „Branko Radičević“ Darija Mićić.

Ona je izrazila veliku zahvalnost u ime škole i učenika, prije svega Željeznicama Republike Srpske i Ministarstvu saobraćaja i veza koji su i ove godine prepoznali značaj projekta „Nezaboravno putovanje“ čiji je idejni tvorac nastavnica likovne kulture Biljana Vukićević iz osnovne škole „Branko Radičević“ iz Banjaluke.

Učestvujući u realizaciji projekta „Putovanje vozom kroz zavičaj“, ugodnu i bezbjednu vožnju Željeznice Republike Srpske priuštiće 26. maja i mališanima iz Novog Grada.