Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Promocija putničkog saobraćaja Željeznica Republike Srpske za učenike osnovnih škola  nastavljena je i na području opštine Novi Grad. Projekat osnovne škole „Sveti Sava“ iz Novog Grada pod nazivom „Putovanje vozom kroz zavičaj“ podržalo je Ministarstvo saobraćaja i veza, a realizovan je zajedno sa Željeznicama Republike Srpske.

- Današnje putovanje na naše veliko zadovoljstvo realizujemo podržani od resornog ministarstva i u saradnji sa našim osnovnim školama. Iz Novog Grada kreću tri putnička vagona sa našim osnovcima. Projekat ove vrste prvi put je organizovan u opštini Novi Grad i uspješno ga realizujemo. Imamo mališana koji do sada nikada nisu putovali željeznicom i ovo putovanje do Mlinske Rijeke za njih predstavlja izazov i zadovoljstvo kroz koje će danas proći – rekla je Radmila Đajić, glavni inženjer u Sekciji STD Novi Grad.

Na relaciji Novi Grad – Mlinska Rijeka učenici petih i šestih razreda centralne osnovne škole „Sveti Sava“ i „Vuk Karadžić“ iz Novog Grada, te područnih škola „Dragan Vujanović“ iz Svodne i „Branko Ćopić“ iz Donjih Agića, njih 180, putovali su na jednodnevni izlet.

- Sarađujemo sa osnovnim školama širom Republike Srpske, pa smo se po uzoru na druge škole i mi odlučili da pripremimo i kandidujemo svoj projekat. Sve četiri škole sa područja Novog Grada i učenike petih i šestih razreda uključili smo u ovaj projekat za koji smatramo da je prava promocija i za naše željeznice. Saradnju sa Željeznicama RS realizujemo na obostrano zadovoljstvo -  rekla je Marina Ovuka, direktor osnovne škole „Sveti Sava“ iz Novog Grada.

Prije polaska voza za Mlinsku Rijeku, za sve osnovce i u Novom Gradu održano je edukativno predavanje o istorijatu željeznica a akcenat je stavljen na mjere bezbjednosti u željezničkom saobraćaju. Pomoćnik šefa stanice u Novom Gradu, Draško Vujasin učenike je upoznao sa pravima i obavezama te poštovanju pravila u željezničkom saobraćaju sa kojima svaki putnik mora biti upoznat.

Andrej Baltić, učenik šestog razreda osnovne škole „Sveti Sava“ iz Novog Grada, pripremao se za prvu vožnju Željeznicama Republike Srpske.

- Ovo je moje prvo putovanje našim željeznicama, ali vozom nije. Putovao sam vozom austrijskim i njemačkim željeznicama i ta putovanja su bila zaista sjajna. Sve je uređeno i moderno ali ja imam želju da putujem i našim željeznicama. Ta želja mi se danas i ostvaruje. Plan nam je da pored druženja, fotoaparatima i snimanjem kratkih filmova zabilježimo naše putovanje i jednodnevni izlet – rekao je Andrej.

Portparol Željeznica Republike Srpske Nada Savić – Stevanović, poželivši osnovcima ugodno i bezbjedno putovanje u okviru promocije putničkog željezničkog saobraćaja, ukazala je i na prednosti putovanja željeznicom u odnosu na druge vidove saobraćaja.