Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Studenti treće i četvrte godine Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banja Luke, u okviru redovne nastave i stručnog usavršavanja, posjetili su Željeznice Republike Srpske.

Vozna sredstva i infrastruktura predmeti su koje studenti pohađaju tokom akademske 2016. godine a sa praktičnim upoznavanjem i o tome kako željeznički saobraćaj funkcioniše – saznali su u Željeznicama RS.

Studentima su održane dvije prezentacije pod nazivima “Lična karta Željeznica Republike Srpske“ i „Pružna mehanizacija u poslovima infrastrukture“.

Ličnu kartu preduzeća predstavio je Siniša Urumović, diplomirani inžinjer saobraćaja koji je rekao da su studenti pokazali veliko interesovanje za buduće projekte na željeznici a posebno za planirani remont pruge na relaciji Banjaluka –Novi Grad – Dobrljin.

-Studenti građevinskog smjera posebno su bili zainteresovani za ovaj projekat i početak njegove realizacije. Interesovanje su između ostalog  pokazali i za projektovane i ostvarene brzine vučnih vozila, a bilo je mnogo pitanja i o  radu i učinkovitosti građevinskih mašina na pruzi – rekao je Urumović.

Na prezentaciji su predstavljeni infrastruktura, vozna sredstva, prevoz putnika i prevoz robe kao i organizaciona šema Željeznicia Republike Srpske.

Sa pružnom mehanizacijom u poslovima infrastrukture buduće inžinjere upoznao je Stojan Kela, inženjer mašinstva koji im je za fakultetsku biblioteku poklonio knjigu „Gornji i donji stroj pruge“.

U okviru posjete Željeznicama Republike Srpske studenti Arhitektonsko –građevinskog i geodetskog fakulteta obišli su željezničku stanicu  Banja Luka.