Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U okviru redovnog investicionog održavanja do kraja juna ove godine u stanici Srpska Kostajnica kod Doboja biće završeno farbanje signalno - sigurnosnih uređaja. 

Radnici Radne jedinice (RJ) elektrorelejnih signalno - sigurnosnih uređaja pod vođstvom šefa RJ Saše Lukića, diplomiranog inžinjera elektrotehnike, obavljaju završne poslove na označavanju signalnih stubova i drugih dijelova SS uređaja, što je propisano pravilnicima.

-Na radovima farbanja SS angažovana je  RJ elektrorelejnih SS uređaja kao i radna grupa Kostajnica - Vranjak. Zbog vremenskih uslova koji su onemogućavali redovno izvršavanje planiranih poslova, kompletan završetak radova se očekuje do kraja juna tekuće godine - kaže Lukić.

Farbanjem signalno - sigurnosnih uređaja, odnosno njihovog vanjskog dijela obuhvaćeni su: signalne i skretničke postavne sprave, kablovski i razvodni ormari kao i šinsko priključni ormari.

Završetkom radova farbanja elektrorelejnih SS uređaja postiže se dugotrajnost njihovog rada i instalisane opreme, vidljivost i preglednost svjetlosnih znakova i iznad svega, bezbjednije odvijanje saobraćaja na pružnim pravcima ka Doboju, Banjaluci i Šamcu.

Vrijedi istaknuti da su kompletne radove farbanja SS uređaja radnici RJ elektrorelejnih SS uređaja obavili vlastitom radnom snagom. Uz entuzijazam i radni elan angažovanih radnika na radovima farbanja ušteđena su finansijska sredstva ŽRS, kvalitet radova je na visokom nivou a radovi su završeni u optimalnom roku.