Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Na putnom prelazu „Trinaestica“ u km 151+715 pruge Doboj-Novi Grad, drvene patosnice zamijenjene su savremenim gumenim patosnicama tipa DR 1 što će omogućiti brži i bezbjedniji prelazak drumskih vozila preko tog putnog prelaza.

- Nove patosnice, u ukupnoj širini od sedam metara, ugradili su radnici Sekcije za održavanje pruga Banjaluka. Posao je dobro isplaniran i završen je u definisanim rokovima – kaže Goran Rajković, direktor Sektora za građevinske poslove u Željeznicama Republike Srpske.

Uporedo sa postavljanjem patosnica, asfaltiranje pristupnih puteva u kontaktu sa elementima putnog prelaza izveli su radnici Prijedorputeva.

Slijede radovi na izdizanju nivelete pristupnog puta u pravcu ulice Rahima Bajramovića, zbog postizanja odgovarajućeg nagiba od maksimalno 3%, što je obaveza grada Prijedora.

U vrijeme izvođenja radova, 19. i 20. jula,.saobraćaj se odvijao bez prekida, željeznički  po važećem redu vožnje, a drumski alternativnim pravcima.