Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Trafo jačine 110/25 KV, koji je 25. maja оve godine odvezen u „Kosmos“ a.d. Banja Luka na remont, vraćen je u EVP (elekrovučno postrojenje) Banja Luka.

On je u zadanom roku od 60 dana uspješno remontovan, a pospješiće urednost u napajanju kontaktne mreže i samim tim poboljšati uslove rada i bezbjednost saobraćaja na prugama Željezica Republike Srpske.

- Sam remont je cijelim tokom praćen od strane imenovane komisije gdje su se pratile sve operacije na remontu, što potvrđuje činjenica da je isti redovno izvršen u zadanom roku i traženi kvalitet je zadovoljen. Po izvršenim provjerama relejne zaštite on je pušten u rad 29. jula u 11.34 časova i u ovom momentu pod punim pogonom pouzdano radi na snadbijevanju kontaktne mreže električnom energijom. Sva praćenja i provjere su vršene u skladu sa propisanim normativima od strane komisije Željeznica Republike Srpske, imenovane za praćenje realizacije potpisanog ugovora - kaže Vinko Ritan, šef Radne jedinice za elektroenergetska postrojenja i jaku struju Banja Luka.

Banjalučka Sekcija za elektrotehničke poslove  dobila je i nešto visokonaponske opreme koja im je takođe neophodna kako bi zamijenili staru i dotrajalu. Isporučeni su: dva naponska mjerna transformatora 110 KV, jedan strujni mjerni transformator 110 KV, četiri naponska transformatora 25 KV, četiri strujna transformatora 25 KV sa postoljima odnosno adapterima za naponske 110 KV i strujne 110 KV transformatore.

Nabavljena oprema, čiji je proizvođač ''Končar'' Zagreb, zadovoljava sve tražene standarde, te se ista može koristiti za zamjenu dotrajalih uređaja na elektroenergetskim postrojenjima 110/25 KV.

Ovom isporukom imaće jedno kompletno remontovano trafo polje 2 110/25 KV u EVP Banja Luka što će znatno uticati na stabilnost isporuke električne energije na kontaktnu mrežu.

Montaža se očekuje u narednih desetak dana, a sve radove i potrebna ispitivanja na zamjeni pomenute opreme vršiće radnici Radne jedinice EEP Banja Luka.