Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U Prijedoru je danas ozvaničen završetak radova na savremenom osiguranju putnog prelaza "Trinaestica"i rekonstrukciji raskrsnice. 

Novoinstalisana oprema automatskog putnog prelaza sa svjetlosnom, zvučnom i fizičkom barijerom podigla je nivo osiguranja, što će omogućiti veću bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

- Nažalost, na ovom putnom prelazu, od Drugog svjetskog rata, živote je izgubilo 30 lica.Mnogo je bilo teže i lakše povrijeđenih sa ogromnom materijalnom štetom, kako na vozilima drumskog saobraćaja tako i na lokomotivama i željezničkim vagonima. Danas je ovo jedan od najsavremenijih putnih prelaza kada su u pitanju prelazi u nivou. Investicija je bila veoma zahtjevna s obzirom da nije samo pruga u pitanju nego i dvije gradske ulice kao i magistralni put koji je u neposrednoj blizini. Zato je bilo neophodno rekonstruisati i raskrsnicu magistaralnog puta i ulice koje povezuju naseljena mjesta Raškovac i Čeireci – rekao je Dragan Savanović, generalni direktor Željeznica Republike Srpske.

On je pojasnio da je novoinstalisana oprema na ovom frekventnom putnom prelazu u testnoj fazi i probni rad će trajati devedeset dana, nakon čega se očekuje upotrebna dozvola i konačno puštanje u eksploataciju.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izrazio je zadovoljstvo završetkom radova na putnom prelazu „Trinaestica“ ističući da je ovaj projekat samo jedan u nizu planiranih.  
- Iduće sedmice dolaze naši kineski partneri na završnu fazu razgovora oko rekonstrukcije pruge od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada. To je investicija od oko 250 miliona evra, a radi se o kompaniji iz Šandonga koja bi trebalo da radi i auto-put od Banjaluke do Prijedora - najavio je Trninić. 

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo važan infrastrukturni, ali i bezbjednosni objekat u Prijedoru i da se nada da se njime prekida crna hronika na "Trinaestici". 

- Građani će od danas bezbjednije koristiti ovaj prelaz, a kad uzmemo u obzir da smo u blizini ovoga juče otvorili nadvožnjak koji prelazi prugu i magistralni put, onda je jasno da je  protočnost saobraćaja u Prijedoru značajno poboljšana, rasterećenje centra grada ogromno, a bezbjednost daleko veća - dodao je Pavić. 

U investiciji vrijednoj više od 900.000 KM učestvovale su Željeznice Republike Srpske, Putevi Republike Srpske i grad Prijedor, te donatorske firme AŽD iz Praga, Telekor iz Zagreba i Telegrup iz Beograda, dok su projektnu dokumentaciju uradili projektantska kuća Ipsa iz Sarajeva i Zavod za izgradnju grada Prijedor.