Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Popravljena mjerna kola EM - 80 počela su sa elektronskim mjerenjima parametara pruge na području Željeznica Republike Srpske. Izvršenje svih neophodnih mjerenja u narednim danima rade zaposleni iz Sekcije za održavanje pruga, radne jedinice Doboj.

- Nakon što su prva mjerenja izvršena na relaciji Doboj – Maglaj na dionici dužine od 20 kilometara, danas nastavljamo na relaciji Doboj – Srpska Kostajnica i Banja Luka – Prijedor. Na relaciji Doboj – Maglaj izmjereni su svi parametri pruge i oni su uredni, u petak je vršeno mjerenje desnog a juče lijevog kolosijeka. Sva mjerenja smo provjerili i mjere se slažu, što je pokazatelj da naša popravljena mjerna kola funkcionišu – istakao je Milan Pavlović, rukovalac mjernih kola i plaser mašine.

Mjerna kola prugom se kreću 40 km na sat a nakon svih izvršenih mjerenja rezultati i dobijeni pokazatelji mjerenja pružiće precizne podatke o stanju pruge kao i o funkcionisanju mjernih kola koja su prije izvjesnog vremena popravljena od strane zaposlenih u Željeznicama Republike Srpske.

Mjernim kolima EM - 80 biće izmjereni svi parametri pruge koji utiču na bezbjednost saobraćaja: stabilnost, proširenje, suženje, vitopernost, nadvišenje, smjer lijevo i desno.

U narednim danima elektronska mjerenja parametara pruge biće izvršena i na dionicama Prijedor – Novi Grad – Dobrljin – državna granica, Novi Grad – Blatna – entitetska granica, Doboj – Petrovo Novo – entitetska granica, entitetska granica – Zvornik Novi – državna granica i Doboj – Šamac – državna granica.