Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Na svim pružnim dionicama Željeznica Republike Srpske (ŽRS), svi vozovi saobraćaju bez ikakvih poteškoća ili zastoja, a snježne padavine nisu prouzrokovale čak ni posebna kašnjenja vozova.

- Nema nikakvih problema i vozovi prolaze prema uobičajenoj proceduri i rasporedu. Snježne padavine nisu stvorile ni najmanji problem – kaže Živko Đurđević, šef stanice Ukrina.

I u Sekciji za održavanje pruge (ZOP) Doboj spremno su dočekali prvi snijeg i prema riječima direktora sekcije Dragana Mijatovića, sve ekipe Sekcije zadužene za snjegoborbu dežuraju na terenu opremljene  neophodnim materijalom i alatkama.

- U ovom periodu obavljamo redovne aktivnosti. Pravovremeno je donesen Plan snjegoborbe Sekcije za 2016 – 2017. godinu, kao dio zajedničkog Plana snjegoborbe ŽRS. Intervencija ekipa zaduženih za snjegoborbu još nije bilo. Ekipe su na terenu tako da nas snijeg zasigurno neće iznenaditi - kaže Mijatović.

Na dionici pruge Srpska Kostajnica - Banjaluka u funkciji su grijači skretnica, tako da je to dodatni razlog zbog kojeg problema sa snijegom ili niskim temperaturama – neće biti.