Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Ministarstvo saobraćaja i veza, Željeznice Republike Srpske i Privredna komora Republike Srpske organizovali su juče izlet vozom za tridesetak mališana predškolske ustanove „Bambi“ iz Banjaluke, na relaciji Banjaluka – Ukrina – Banjaluka.

Sretko Tubak, direktor Sekcije za saobraćajno-transportnu djelatnost Banjaluka, izrazio je zadovoljstvo interesovanjem djece za putovanje vozom.

- Željeznice Republike Srpske u posljednje tri-četiri godine organizuju ovakve izlete za djecu školskog uzrasta. Zbog velikog interesovanja i djece i roditelja, odlučili smo da za mališane predškolskog uzrasta organizujemo promotivnu vožnju do Ukrine i nazad. Ovakvi izleti su interesantni, jer većina djece nije imala priliku da se vozi vozom i to za njih predstavlja poseban doživljaj – rekao je Tubak.

Djeca nisu krila svoje oduševljenje putovanjem željeznicom, pogotovo oni koji su se prvi put našli u vozu. Željeznice Republike Srpske obezbijedile su im vagon bez kupea kako bi tokomvožnjesvibilizajedno, pjevalisu, gledaliokolinuidrugevozovedokprolaze.

- Najviše mi se svidjelo kad smo prolazili kroz tunele. Bio je mrak,  ali u vagonu je bilo svjetlo, pa me nije bilo strah - izjavio je Filip Đurđević, dodajući da mu se, kao i njegovim drugarima, svidjelo i kad su se mimoišli sa drugim vozom. 

Otpravnik vozova mališanima je ispričao šta on radi i zašto baš on nosi crvenu kapu, te rekao da ni jedan voz ne može da krene iz stanice dok on ne da znak za polazak.

Na sveopšte oduševljenje djeca su se slikala sa osobljem na željezničkoj stanici, puni utisaka sa kratkog putovanja izrazili su želju za novim izletom na proljeće.