15.04.2020

Vijesti

Objavljena fotografija je fotomontaža

Objavljena fotografija je fotomontaža

Željeznice Republike Srpske najoštije osuđuju neistinitu objavu koja se pojavila na društvenoj mreži Facebook, te tom prilikom uzrokovala pometnju i zabrinutost građana Republike Srpske.

Objavljena fotografija je fotomontaža.

Željeznice Republike Srpske kao odgovorno javno preduzeće, nakon objave montirane fotografije, pristupile su detaljnoj proveri objavljenog navoda, te utvrdile da nije bilo nepravilnosti prilikom saobraćanja vozova na području Gornjih Vijačana. Naglašavamo da su Željeznice RS, a kako bi se provjerila istinitost ovih navoda, angažovale radnike, koji bi inače obavljali redovne radne zadatke.

Nakon što je utvrđeno da nepravilnosti nije bilo, Željeznicama Republike Srpske stigao je mail gospodina Dragana Jotića, autora montirane fotografije, koji prenosimo u cjelosti:

“Pozdrav, Javljam se vezano za problem koji je ispao zbog sporne fotografije vozova koji su se skoro sudarili. Odmah da napomenem da je objavljena fotografija fotomontaža koja je trebala da bude interna šala, a napravila je ozbiljnu pometnju u Željeznicama RS. Naime, ja sam fotograf i poznajem Photoshop, tako da mi nije tehnički bilo teško da od dvije slike napravim jednu, a da se skoro ne može primjetiti da je u pitanju montaža. Tog dana sam boravio u voćnjaku sa kojeg se pruža pogled na prugu i pošto sam imao svu foto opremu sa sobom, palo mi je na pamet da napravim takvu jednu fotografiju, iz čiste razonode. Poslije sam fotografiju poslao stricu koji boravi u Sloveniji, a on ju je proslijedio nekom kolegi koji je mislio da je prava i objavio je na društvenim mrežama. Jako mi je krivo što se toliki problem desio zbog te slike, jer mi namjera svakako nije bila da dođe do bilo čega sličnog. U prilog vam dostavljam originalne fotografije koje u sebi sadrže sve podatke kao što je vrijeme kada je fotografija napravljena, tako da se možete uvjeriti da je u pitanju fotomontaža. Još jednom se izvinjavam zbog nastale situacije i nadam se da niko neće imati probleme i posljedice zbog toga. Srdačan pozdrav, Dragan Jotić“

Razumijemo da dokolica i višak slobodnog vremena mogu negativno da utiču na određen broj ljudi, ali zla namjera i nedostatak moralne odgovornosti, u cilju širenja neistine i panike, te bacanja ljage na preduzeće koje u ovim teškim vremenima, radeći sa smanjenim brojem zaposlenih, daje sve od sebe da bude na usluzi privredi Republike Srpske, ne može da bude zabavno nijednom savjesnom pojedincu.

Željeznice Republike Srpske ostavljaju nadležnim istitucijama, kao i Republičkom štabu za vanredne situacije Republike Srpske, da utvrde i sankcionišu neodgovorno ponašanje i neistinite objave na društevnim mrežama, koje su preduzeću na ovaj način mogle načiniti nemjerljivu štetu i ukaljati ugled.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Objavljena fotografija je fotomontaža alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Objavljena fotografija je fotomontaža alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Objavljena fotografija je fotomontaža