27.09.2024

Vijesti

Potpisan ugovor za početak realizacije energetske sanacije

Potpisan ugovor za početak realizacije energetske sanacije

U sedištu Želјeznica Republike Srpske u Doboju danas je potpisan Ugovor sa izvođačem radova na projektu energetske sanacije upravne zgrade, koja je sagrađena početkom šezdesetih godina prošlog veka i u proteklih šest decenija nije obnavlјana.

Ugovor su potpisali generalni direktor Želјeznica Republike Srpske Slađan Jović i direktor izvođača radova, dobojskog građevinskog preduzeća "Simpro" d.o.o. Aleksandar Simić.

Rok za izvršenje planiranih radova u koje se ulazi iz razloga dotrajalog i nefunkcionalnog stanja objekta, kao i velikih oštećenja uzrokovanih kako poplavom 2014. godine, tako i decenijama bez obnove je kraj 2024. godine.

Finansijska sredstva za energetsku sanaciju upravne zgrade Želјeznica Republike Srpske, uz primenu svih neophodnih mera kroz realizaciju projekta energetske efikasnosti i održivosti, obezbeđena su iz kreditnih sredstava Svetske banke u okviru projekta „Restrukturisanje Želјeznica Republike Srpske“ i iznose 1,2 miliona evra.

-Upravna zgrada Želјeznica Republike Srpske, otimajući se kroz godine „zubu vremena“ doživela je i da dva puta bude poplavlјena. Prvi put 1965. a zatim je velike posledice pretrpela i 2014. godine u nezapamćenoj poplavi. Smogli smo snage zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske, te uz pomoć Svetske banke da obezbedimo neophodna finansijska sredstva za energetku sanaciju, uz primenu svih neophodnih mera kroz realizaciju projekta energetske efikasnosti i održivosti – naglasio je nakon potpisivanja ugovora Slađan Jović, generalni direktor Želјelјznica Republike Srpske.

Upravna zgrada Želјeznica Republike Srpske je objekat površine od 4.000 metara kvadratnih koji će kompletno biti saniran, od krovne konstrukcije, stolarije, hidroizolacije, vodo i elektro instalacija, fasade, uvođenja centralne klimatizacije, kao i obnove suterenskog i podrumskog dela objekta, koji nisu bili u funciji nakon 2014. godine.

Aleksandar Simić, direktor građevinskog preduzeća „Simpo“ iz Doboja, istakao je da je sanacija upravne zgrade Želјeznica Republike Srpske izuzetno izazovan projekat s obzirom na kratak rok za realizaciju, zbog čega će biti angažovane i kooperantske firme kako bi na gradilištu svakodnevno bilo angažovano oko 50 radnika i kako bi posao bio završen u predviđenom roku.

-Čast nam je i zadovolјstvo potpisati ugovor sa preduzećem kao što su Želјeznice Republike Srpske. Sanacija ovog objekta jedan je od najvećih projekata i izazova za naše preduzeće, tako da je pored izazova i velika motivacija prisutna da realizacija projekta bude završena na obostrano zadovolјstvo – istakao je direktor građevinskog preduzeća „Simpo“ iz Doboja Aleksandar Simić.

Ugovor za nadzor nad radovima za energetsku sanaciju upravne zgrade Želјeznica Republike Srpske u Doboju, danas je potpisan i sa preduzećem „MVO – inženjering“ d.o.o. iz Doboja.

U novom ruhu, obnovlјena i podmlađena a pre svega u potpunosti funkcionalna, upravna zgrada Želјeznica Republike Srpske, zasijaće za nekoliko meseci već početkom 2025. godine i biće na ponos ne samo želјezničarima i Gradu Doboju nego i Republici Srpskoj, istakao je generalni direktor Želјeznica Republike Srpske Slađan Jović.