28.04.2020

Vijesti

Sastanak uprave i reprezentativnih sindikata Željeznica Republike Srpske

Sastanak uprave i reprezentativnih sindikata Željeznica Republike Srpske

Uprava Željeznica Republike Srpske upoznala je predstavnike reprezentativnih sindikata sa aktivnostima koje se provode u procesu organizacionog restruturiranja preduzeća, provođenju zaštitnih mera i aktivnosti u cilju zaštite zaposlenih od pojave i širenja virusa COVID -19, isplati aprliske plate, kao i načinu obračuna plate zaposlenima koji koriste plaćeno odsustvo.

Na sastanku je usaglašeno da se saradnja sa sindikalnim predstavnicima željeznica intenzivno nastavlja, te da su obe strane saglasne sa aktivnostima koje se provode u procesu organizacionog restrukturiranja Željeznica Republike Srpske.Takođe, predstavnici reprezentativnih sindikata željeznica imaju obavezu da i sve ostale sindikalne organizacije u ŽRS upoznaju sa dogovorenim i usaglašenim stavovima, kao i narednim aktivnostima uprave preduzeća.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske ukazao je na neophodnost nošenje zaštitnih maski i rukavica, zaposlenih u cilju lične i opšte zaštite od virusa korona. Zaštitna sredstva moraju biti obezbeđena za svakog zaposlenog, podela se vrši uz evidenciju utroška i ravnomernu raspodelu, s tim da prioritet u podeli imaju zaposleni u izvršnoj službi iz razloga specifičnosti posla koji obavljaju.

-Boravio sam proteklih dana na terenu i obilaskom određenih organizacionih jedinica u preduzeću, ne mogu reći da sam zadovoljan onim što sam zatekao. Neophodno je da svi zaposleni bez izuzetaka, koriste zaštitna sredstva i za to su direktno zaduženi njihovi neposredni rukovodioci, koji imaju obavezu da u okviru podele zaštitnih maski i rukavica zaposlenima, iznova ukažu i na obavezu nošenja istih, te poštovanje propisanih mera a sve u cilju opšte zaštite – istakao je vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Slavko Gligorić.

Kada su u pitanju zaposleni u Željeznicama Republike Srpske koji su u periodu pandemije koristili ili koriste pravo na plaćeno odsustvo, dogovoren je obračun i isplata osnovne plata za sate korištene u okviru plaćenog odsustva.

Na sastanku je dogovoreno da će sastanci sa svim sindikalnim predstavnicima od ukupno osam sindikalnih organizacija koliko ih je u Željeznicama Republike Srpske, biti organizovani čim se steknu neophodni uslovi za održavanje istih.