30.09.2021

Vijesti

U opštinama Kostajnica i Krupa na Uni održani sastanci u okviru kampanje “Oprezni paze na putne prelaze”

U opštinama Kostajnica i Krupa na Uni održani sastanci u okviru kampanje “Oprezni paze na putne prelaze”

U okviru kampanje “Oprezni paze na putne prelaze” u opštinama Kostajnica i Krupi na Uni, održani su sastanci na kojima su učestvovali predstavnici opštinskih uprava, Savjeta za bezbjednost saobraćaja, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Inspektorata RS, Željeznica Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto saveza, kao i JP Putevi Republike Srpske.

Vesna Vožni, pomoćnik ministra saobraćaja i veza za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Republike Srpske, istakla je da se kampanja koja je počela u aprilu, obilaskom putnog prelaza “Grdanovac” u opštini Kostajnica i „Vranovina“ u opštini Krupa na Uni, uspješno privodi kraju.

- U Kostajnici postoje tri putna prelaza, i sva tri su spojena lokalnim putevima sa magistralnim putem Novi Grad-Kostajnica - kazala je Vožni i dodala da je ovo jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja nema zabilježenih saobraćajnih nezgoda na svojim putnim prelazima.

- Cilj kampanje je da snimimo stanje infrastrukture na putnim prelazima i da li je ono usklađeno sa zakonom i podzakonskim aktima - rekao je Milija Radović, vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

S tim u vezi, Agencija za bezbjednost poslala je u aprilu svim lokalnim zajednicama anketne upitnike o stanju putnih prelaza i sa kojom vrstom kolovoznog zastora raspolažu, a rezultati ankete biće poznati u narednih deset do petnaest dana.

Radović je istakao da je drugi cilj kampanje podizanje nivoa svijesti o opasnostima koje sa sobom nosi prelazak preko pruge vozilom, ali i pješke.

- Najveći problem kod nas je što vozovi rijetko saobraćaju, a svi oni koji svakodnevno moraju preći prugu, računajući na to da nema voza, prelaze nepostupajući po saobraćajnoj signalizaciji, i tu nažalost, dolazi do teških saobraćajnih nezgoda - pojasnio je Radović.

On je dodao da su u svih 13 opština koje su do sada posjetili, učenicima četvrtih i petih razreda osnovne škole, podijelili razglednice sa markicama koje će oni, zajedno sa učiteljicama i učiteljima, popunjavati za svoje odrasle članove porodice, sa porukom da budu oprezni kada prelaze prugu.

- Sprovešćemo kampanju i u osnovnoj i u srednoj školi u Kostajnici vezano za bezbjednost, ne samo na pružnim prelazima, već za bezbjednost saobraćaja na putevima uopšteno - kazao je Radović.

Zamjenik načelnika opštine Kostajnica Dragan Kojić, izrazio je zadovoljstvo što do sada nije bilo saobraćajnih nezgoda na području opštine, ali je istakao da je i dalje neophodno da ljudi budu oprezni i vode računa o bezbjednosti.