05.02.2021

Vijesti

U toku pripreme za viši nivo osiguranja dva putna prelaza

U toku pripreme za viši nivo osiguranja dva putna prelaza

Željeznice Republike Srpske tokom 2021. godine u okviru svojih planskih zadataka, u okviru modernizacije i osiguranja putnih prelaza, provešće aktivnosti na osiguranju putnih prelaza „Zalužani“ na području grada Banjaluka i „Crkvina“ na području opštine Šamac.

Oba putna prelaza biće osigurana svetlosno – zvučnom signalizacijom a finansijska sredstva za osiguranje putnih prelaza, obezbeđena su iz vlastitih sredstava Željeznica Republike Srpske.

Podizanje većeg nivoa bezbednosti na putnim prelazima svakako je cilj planiranih aktivnosti, ali je svakako i dalje neophodna maksimalna odgovornost i poštovanje saobraćajnih propisa svih učesnika u saobraćaju.

Od ukupno 248 putnih prelaza koliko ih je na prugama normalnog koloseka Željeznica Republike Srpske a koje su u eksploataciji, 23 putna prelaza osigurana su svetlosno – zvučnom signalizacijom sa ili bez polubranika, 13 putnih prelaza osigurano je mehaničkim branicima, dok su svi preostali putni prelazi osigurani saobraćajnim znakovima i trouglom preglednosti.

U cilju povećanja nivoa bezbednosti na putnim prelazima, neophodna je veća angažovanost i saradnja na pomenutim aktivnostima, kako lokalnih zajednica na području Republike Srpske tako i upravljača puta.

U skladu sa Zakonom o željeznicama Republike Srpske i Pravilnikom o načinu ukrštanja željezničke pruge i puta, Željeznice Republike Srpske uputile su inicijativu lokalnim zajednicama na neophodnost bolje saradnje i u okviru smanjenja ukupnog broja putnih prelaza.

Prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prelaza određuje se na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je i definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica.

Željeznice Republike Srpske će i dalje nastojati da se u saradnji sa lokalnim zajednicama pokrenu aktivnosti na smanjenju ukupnog broja putnih prelaza i osavremenjavanju preostalih, u čijem bi sufinansiranju jednim delom trebale učestvovati i lokalne zajednice.