12.05.2019

Vijesti

Željeznice Republike Srpske obilježile svoju slavu i Dan željezničara

Željeznice Republike Srpske obilježile svoju slavu i Dan željezničara

Značajan datum za Željeznice Republike Srpske 12. maj, Dan željezničara i slava Sv. Vasilije Ostroški i ove godine obilježen je svečano i u duhu tradicije, a lomljenju slavskog kolača prethodilo je podsjećanje na željezničare koji su ostavili neizbrisiv trag u stvaranju Republike Srpske.

Tim povodom otkriven je i dio centralnog spomen-obilježja na kome su uklesana imena poginulih željezničara, boraca Vojske Republike Srpske.

- Imena željezničara, naših radnih kolega palih tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata opominju nas da nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu – rekao je Zoran Ilinčić, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Svečanosti povodom obilježavanja Krsne slave, Dana Željezničara i parastosu za poginule željezničare prisustvovao je i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić.

- Pored najskuplje riječi „željezničar“, kako je danas rečeno, postoji još jedna a to je „srpski borac“, a željezničari su i jedno i drugo. Malo je takvih u našem društvu koje krase obje što se najbolje vidi i na ovom spomeniku koji svjedoči koliki je bio doprinos željezničara u proteklom otadžbinskom ratu. Nekoliko stotina željezničara, boraca po cijeloj Republici Srpskoj dalo je svoj život. Naša je obaveza da ne dozvolimo da njihova žrtva bude uzaludna, da Željeznice funkcionišu, da Republika Srpska postoji i da mi koji smo ostali cijenimo i vječno pamtimo njihove žrtve - rekao je Trninić.

Čestitajući željezničarima Krsnu slavu ministar je istakao da Željeznice dobro funkcionišu, ostvaruju pozitivan trend i da su na dobrom putu da završetkom procesa restrukturisanja postanu preduzeće koje je samoodrživo.

- Niz poteza Vlade, resornog ministarstva i Uprave dovele su Željeznice u mnogo povoljniju situaciju i trebalo bi puno više da se priča o pozitivnim stvarima. Ispunjeni su prošlogodišnji planovi, a i ove godine dobro se krenulo. Očekujem da se proces nastavi ovim tempom, da ostvarimo sve planirano i dostignemo cilj koji smo postavili a to je sasvim održivo preduzeće – rekao je resorni ministar.

Boračka organizacija Željeznica RS dodijelila je i zahvalnice zaslužnima za pomoć u izgradnji centralnog spomen-obilježja u Doboju, a vijence su, pored Uprave i Ministarstva saobraćaja i veza, Boračke organizacije ŽRS, položile porodice, boračke organizacije željezničkih čvorova, Doboja, Stanara, Trbuk-Osojnice i željezničkih sindikata.