20.01.2022

Vijesti

Željeznice Republike Srpske sklopile trogodišnji ugovor sa Arcelor Mitalom iz Zenice

Željeznice Republike Srpske sklopile trogodišnji ugovor sa Arcelor Mitalom iz Zenice

Željeznice Republike Srpske sklopile su trogodišnji ugovor sa kompanijom "Arcelor Mital" iz Zenice o prevozu željezne rude u periodu 2022 – 2024. godina.

Ugovorom je predviđen prevoz željezne rude na godišnjem nivou u iznosu od oko 1.550.000.00 tona, a članovi uprava obe kompanije istakli su da se dugogodišnja saradnja odvija se na obostrano zadovoljstvo, što potvrđuje i potpisivanje višegodišnjeg ugovora prvi put nakon dugogodišnje saradnje.

Trogodišnjim ugovorom predviđen je prevoz željezne rude iz Omarske do Zenice, kao i prevoz rude iz rudnika Ljubija, nakon oživljavanja i pokretanja rudarskog kopa i realizacije projekta planiranog remonta pruge Brezičani – Ljubija.

Pokretanje rudarske delatnosti na ležištu u Ljubiji, koje je planirano u narednom periodu, zahteva i rekonstrukciju pruge izgrađene 1947. godine od Ljubije do Brezičana, za koju Željeznice Republike Srpske pripremaju projektnu dokumentaciju.

Realizacija remonta pruge od Ljubije do Brezičana pored toga što će omogućiti obnavljanje eksploatacije rudnog bogatstva iz Ljubije, daje i perspektivu željezničkom sektoru za narednih 15 godina.

Stručnjaci su iznova ukazali da je transport željeznicom jedini ekonomski prihvatljiv i opravdan način prevoza velikih količina rude, a samo pokretanje kopa u Ljubiji, kako navode stručne studije,doprineće i značajnom ekonomskom rastu severozapada Republike Srpske.

U teretnom saobraćaju Željeznice Republike Srpske su tokom 2021. godine prevezle 4.384.525 tona različite vrste robe,dok je količina prevezenih tona tokom 2020. godine iznosila 3.797.796 tona različitog tereta.