Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske i Željeznice Federacije BiH omogućile su putnicima koji koriste željeznički prevoz da od danas iz Sarajeva u Banjaluku doputuju, bez presijedanja, modernim vozom koji pruža pun komfor, a od sutra i putnicima koji iz Banjaluke putuju do Sarajeva.

Direktna željeznička linija za prevoz putnika nastavak je dobre saradnje koju entitetske kompanije imaju u teretnom saobraćaju.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović rekao je novinarima u Banjaluci da su Željeznice Republike Srpske i Željeznice Federacije BiH otklonile sve tehničke probleme i da će prevoz putnika na toj relaciji biti obavljan modernim talgo garniturama, koje su vlasništvo željeznica FBiH. 

- Taj voz daće novu dimenziju putničkog željezničkog saobraćaja pa očekujemo da će komforom odrediti putnike da radije putuju vozom nego drumom - naglasio je Savanović.

Savanović je dodao da će voz kretati ujutro iz Banjaluke u 5.28 časova i da će su Sarajevo stizati u 10.12 časova. U povratku će iz Sarajeva kretati u 15.41 časova, a u Banjaluku stizati u 20.31 časova. Vrijeme putovanja je oko četiri časa i 50 minuta, cijena karte za drugi razred od Banjaluke do Sarajeva je 25,80 KM, a za prvi razred je skuplja za 50 odsto. 

- Ovoj vezi prilagođen je i red vožnje iz Tuzle kako bi putnici u Doboju mogli svoje putovanje nastaviti talgo vozom do odredišta. Tako smo uvezali tri velika grada - naveo je Savanović. 

Prema procjenama generalnog direktora ŽFBH Enesa Džafića, ovim vozom u prosjeku će putovati između 100 i 150 putnika.

- Uvođenjem ove linije, otklanjaju se prepreke koje su postojale ranije, da bi građanima i turistima pružili kvalitetnu uslugu, uz što jeftiniji prevoz. Saradnju smo imali i u teretnom saobraćaju, pa hoćemo da to primijenimo i na putnički - istakao je Džafić.

Kada je riječ o Transportnoj zajednici, direktori obje kompanije saglasni su da je to pitanje koje će rješavati za to nadležni, ali su javnost upoznali da je oko devet miliona tona tereta, koliko godišnje prevezu Željeznice Federacije i oko pet miliona tona koliko prevezu ŽRS, veliki tržišni kolač vrijedan oko 150 miliona KM.

- Ako se tržište otvori, nekome će da zapne za oko i taj kolač će, neko ko ima modernija vozna sredstva, iskoristiti da uzme sebi, a zauzvrat u obećanih 250 miliona evra kreditnih sredstava za potpisivanje ugovora za Transportnu zajednicu nema nijednog željezničkog projekta - rekao je Savanović.

Džafić je govoreći o Transportnoj zajednici istakao da bi u otvaranju željezničkog tržišta trebalo koristiti iskustva Hrvatske i Slovenije. One nisu otvarale tržište prije ulaska u Evropsku uniju, ali su u značajnoj mjeri koristile evropske fondove kao grant sredstva.

Generalni direktor ŽFBH osvrnuo se i na ulaganja u modernizaciju željezničke infrastrukture od strane Vlada kao većinskih vlasnika željeznica koja su, kako je rekao, neopravdano niska.

- Radeći analizu za obje željezničke kompanije, Svjetska banka je utvrdila  da je neopravdano ovoliko ulaganje u cestovni saobraćaj u odnosu na željeznički, s obzirom na ulogu i značaj jedne i druge željezničke kompanije za razvoj privrede i masovan prevoz putnika – rekao je Džafić.

On je, kao primjer, naveo  da Željeznice FBiH prevezu osam miliona i osamsto hiljada tona robe, dok drumskim prevozom kroz Federaciju pređe upola manje – samo četiri miliona tona robe.

Direktori su se složili i da je neophodno izvršiti restrukturisanje obje željezničke kompanije, ojačati željezničkog operatera kako bi se uspjelo suprotstaviti konkurenciji, koja će neminovno doći.