Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Niske temperature prouzrokovale su kvar na dizel-motornim garniturama, zbog čega su od 25. februara svi vozovi koji iz Doboja polaze za Petrovo i Tuzlu – otkazani.

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) obezbijedile su prevoz autobusima za putnike koji putuju za Petrovo iz stanice Doboj.

- Do otkazivanja vozova 6600 i 6601 na relaciji Doboj-Tuzla i Tuzla-Doboj, došlo je zbog neispravnosti parnog generatora na lokomotivi za vuču kao i kvara dizel-motorne garniture. Autobuski saobraćaj prati red vožnje u svim stajalištima do Petrova Novog – kaže Mladen Božić, šef stanice Doboj.

Snježne padavine i niske temperature nisu prouzrokovale druge probleme, niti su zbog snijega zabilježena kašnjenja vozova koji odlaze iz stanice Doboj.

Radnici zaduženi za čišćenje snijega redovno čiste skretnice, perone i stajališta, tako da ni u ovom segmentu nije bilo većih problema.