Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Promocija željezničkog saobraćaja, planinarstva kao sporta kao i upoznavanje prirodnih ljepota i znamenitosti Republike Srpske, bio je zajednički cilj u okviru akcije koju su Željeznice Republike Srpske i ove godine nesebično pomogle članovima Planinarskog saveza „Telekom – Poštar“ iz Banjaluke.

Besplatan prevoz na relaciji Banjaluka – Snjegotina – Čelinac za 45 planinara i učesnika tradicionalne akcije „Memorijalni pohod – Dejanović Milka” realizovan je redovnim vozovima Željeznica Republike Srpske.

– Ovo je peti po redu „Memorijalni pohod Milka Dejanović” koji smo organizovali kao uspomenu i sjećanje na našu dugogodišnju planinarku Milku Dejanović. Naš plan je bio da od Banjaluke dođemo do Donje Snjegotine, a odatle, našom trasiranom stazom do planinarskog doma na brdu Kik iznad Čelinca. Ove godine smo zbog velikog snijega imali malo teže uslove da savladamo stazu dugu 15 kilometara. Pored domaćih planinarskih društava iz okolnih gradova, ove godine su nam u posjetu došli i planinari iz Kutjeva iz Hrvatske – rekao je Vukosav Rosić iz Planinarskog društva „Telekom – Poštar“ iz Banjaluke.

Planinari su izrazili svoju zahvalnost Željeznicama Republike Srpske koje im svake godine izađu u susret dodjelom besplatnog prevoza.

- Željeznički saobraćaj ima brojne pogodnosti, mnogo je ljepše i udobnije voziti se vozom, a mi se nadamo da ćemo biti dostojan promoter vaših usluga i u budućnosti - istakao je Rosić.

Željeznice Republike Srpske svoju saradnju sa Planinarskim savezom Republike Srpske njeguju već dugi niz godina na obostrano zadovoljstvo.