Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić, zajedno sa članovima uprave preduzeća ,upriličio je danas u Doboju  radni sastanak  sa Mladenom Krekićem,načelnikom opštine Modriča sa saradnicima.

Tema sastanka bila je poboljšanje uslova za prelazak preko pruge na pružnom prelazu koji vodi u  naselja „ Modriča 3“ i „Modriča 5“.

Na današnjem sastanku  definisane su i sve neophodne procedure te plan aktivnosti , opštine Modriča i Željeznica Republike Srpske,koje je potrebno sprovesti kako bi se pokrenule planirane aktivnosti na području ove lokalne zajednice.

Razgovarano je i o redovnim aktivnostima na održavanju putnih prelaza koji su u nadležnosti lokalnih zajednica a koji su i upravljači puteva, te o primeni Zakona o željeznicama kojim je definisano da se trenutni broj putnih prelaza  u lokalnim zajednicama svede na optimalan broj, što podrazumeva da minimalno rastojanje između dva putna prelaza iznosi dva kilometra.

 Na području opštine  Modriča  trenutno se nalazi 26 putnih prelaza.