Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Nastavak radova u okviru realizacije projekta energetske efikasnosti u Željeznicama Republike Srpske, provodi se u okviru redovnog investicionog održavanja planiranog za period 2019 – 2021. godina.

Zaposleni u Sekciji za elektrotehničke poslove Doboj, ovih dana vrši rekonstrukciju rasvete u službenom mestu Srpska Kostajnica, gde se postojeće dotrajale živine svetiljke zamenjuju modernom, štedljivom LED rasvetom.

Radovi na zameni dotrajele rasvete i sprovođenju mera energetske efikasnosti tokom  2019. godine izvršeni su u službenim mestima: Osječani, Vranjak, Koprivna Gornja, Stanari, Dragalovci, Ostružnja, Suvo Polje, Boljanić i putni prelaz Ljeb.

-Zamenom do sada korištenih živinih sijalica odgovarajućim LED rasvetnim telima, Željeznice Republike Srpske dobijaju višestruku korist. Pored značajne uštede u potrošnji električne energije, moderne LED lampe i reflektori ne podležu redovnom mesečnom održavanju, tako da ćemo sate utrošene na održavanju zastarele rasvete, kvalitetno iskoristiti na održavanju drugih elektroenergetskih kapaciteta – istakla je Ana Blagojević, šef službe za stabilna postrojenja elektrovuče u Sektoru ETP-a Doboj.

Do kraja 2020. godine rekonstrukcija stanične i kolosečne rasvete biće izvršena i u željezničkoj stanici Šamac, dok se početkom naredne godine radovi nastavljaju u željezničkoj stanici Modriča.

U željezničkoj stanici Doboj zbog specifičnosti i složenosti reflektorske rasvete uslovljene veličinom stanice, planirana investicija  podrazumeva izradu novog projekta na osnovu koga će uslediti radovi na rekonstrukcija rasvete. 

Željeznice Republike Srpske kompletne radove u okviru investicionog održavanja, izvode sopstvenom radnom snagom bez dodatnih troškova.

Završetkom radova u stanici Doboj biće završena prva faza zamene rasvetnih tela, nakon čega slede radovi u okviru  investicionog održavanja na području Sekcije za elektrotehničke poslove Banja Luka, kao i željezničke stanice Brčko i Zvornik.

Finansijska sredstva za realizaciju projekta energetske efikasnosti u Željeznicama Republike Srpske planirana su kroz tekuće održavanje i  investicije za period 2019 – 2021. godina.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com