Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske završile su radove na ugradnji zaštitnih čeličnih pletiva na kamenim kosinama useka, na delu pruge Doboj – Novi Grad, deonica Mlinska Rijeka – Jošavka.

Deonica pruge od Mlinske Rijeke do Jošavke većim delom prolazi kroz visoke useke, sa izuzetno zastupljenim kamenim kosinama, koje su često pravile problem prilikom odrona kamena na prugu, te je samim tim dolazilo i do ugrožavanja bezbednosti u saobraćanju vozova.

Do sada je ugrađeno ukupno 4400,0 m2 zaštitnih čeličnih pletiva, a Sektor za građevinske poslove Željeznica Republike Srpske u skladu sa finansijskim mogućnostima i u narednom periodu planira slične aktivnosti, kako bi se odron kamena na prugu, koji nije moguće predvideti, smanjio ili potpuno neutralisao ovim načinom zaštite.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com