Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Petko Stanojević bio je uvažen i poštovan član zajednice, koji je dao veliki doprinos na izgradnji društvenog i političkog života Republike Srpske, istakao je vršilac dužnosti generalnog  direktora Želјeznica Republike Srpsk Želјko Radić, na komemoraciji nekadašnjem generalnom direktoru  preduzeća i narodnom poslaniku.

Radić je na komemorativnom skupu u Doboju rekao, da je Stanojević kao uvažen i poštovan član društvene zajednice obavlјao visoke i odgovorne funkcije tokom svoje profesionalne karijere.

Zamenik gradonačelnika Doboja Vladimir Marković, naveo je da su Stanojevićeva nesebičnost, hrabrost i istrajnost u radu uzor mnogim generacijama, a da o ostvarenim rezultatima govori njegova bogata biografija koja ga svrstava u zaslužne građane koji su uticali na razvoj Doboja.

Petko Stanojević rođen je u Doboju 1969. godine gde je završio osnovnu i srednju školu, a zvanje diplomiranog inženjera mašinstva dobija po završetku studija u Banjaluci, nakon čega magistarsku i doktorsku titulu stiče na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Tokom radnog veka bio je angažovan na rukovodećim mestima u privrednim preduzećima, organima opštinske uprave, radio je kao profesor u srednjim školama i na fakultetima u Doboju.

Karijeru u Želјeznicama Republike Srpske počeo je kao inženjer mašinstva na poslovoma šefa službe i direktora sektora, napredujući do pozicije generalnog direktora.

Stanojević je 2008. godine postao prvi čovjek Želјeznica Republike Srpske, kao najmlađi generalni direktor preduzeća u istoriji želјeznica na prostorima BiH.

Mandat narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske obavlјao je od 2010. do 2014. godine.

Petko Stanojević sahranjen  je danas na seoskom groblјu u Lipcu.. 

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com