Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Vanredni događaj sa povređenim licima u putničkom automobilu, dogodio se danas u 17 ćasova i 10 minuta na putnom prelazu u mestu Prljugovac, između željeznićkih stanica Brezićani – Svodna, na podrućju Prijedora.

Voz koji je saobraćao na relaciji Banjaluka – Dobrljin, naleteo je na putnički automobil koji se u tom trenutku nalazio na putnom prelazu.

Mašinovođa je uvidevši automobil koji se nalazi na putnom prelazu, davao zvućne signale upozorenja i pristupio kočenju.

Imajući u vidu da je zaustavni put voza  700 metara,  nije bilo moguće izbeći udes do koga je došlo.

Putni prelaz  u mestu Prljugovac,  obezbeđen je saobraćajnim znacima i trouglom preglednosti.

Nepažnja, nedostatak koncetracije, umor ili visoke temperature koje su trenutno prisutne, mogući su razlozi zbog čega se automobil našao na putnom prelazu u trenutku kada je nailazio voz.

Uviđaj na licu mesta obavili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Željeznićki saobraćaj  na pruzi Banjaluka – Dobrljin, ponovo je uspostavljen u 20 ćasova i 26 minuta.

Željeznice Republike Srpske ponovo apeluju na sve ućesnike u saobraćaju, da vožnju prilagode uslovima puta i vremena, obavezno se zaustave ispred putnog prelaza poštujući saobraćajnu signalizaciju, jer će se samo na taj naćin izbeći i smanjiti nezgode i udesi na putnim prelazima, koji mogu imati tragične posledice.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com