Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Željeznice Republike Srpske, u saradnji sa gradovima Banja Luka i Prijedor kao i opštinom Novi Grad, svečano i uz prisustvo brojnih gostiju iz javnog, privrednog i kulturnog života obilježile su 140 godina od izgradnje prve željezničke pruge i polaska prvog voza na području RS i BiH.

Ova, danas istorijska pruga, završena je 23. decembra 1872. godine, a svečanost povodom njene izgradnje održana je 5. januara naredne godine za tadašnju tursku vlast i ugledne građane. Prema istorijskim zapisima na pruzi Banja Luka – Dobrljin, 17. januara 1873. godine, pokrenute su željezničke linije za putnike.
Pozdravljajući brojne goste koji su prisustvovali svečanosti, generalni direktor ŽRS Dragan Savanović istakao je da jedolazak i uspostavljanje željezničkog saobraćaja na našim prostorima, donijelo i velike, značajne promjene u društvenom uređenju.
- Ako govorimo o ukupnom napretku, razvoju tehnologije i nauke, kao i razvoju privrede na ovim prostorima, sve je to, gledajući unazad i kroz istorijske činjenice, stiglo željeznicom. I danas je nemoguće zamisliti transporte velikih količina različitih roba u kopnenom saobraćaju bez željeznice. Posljednjih godina mi imamo dobre rezultate rada. Oni svakako moraju i biće još bolji, a na to ukazuju i rezultati iz prošle godine kada su ŽRS ostvarile prihod veći za 10% u odnosu na 2011. godinu. Takođe, sa manjim brojem kola prevezeno je i 4% više roba tokom 2012, što jasno ukazuje da racionalno upotrebljavamo vozna sredstva, racionalno razmišljamo i nastojimo nastaviti raditi, opsluživati našu privredui industriju cijelog regiona, kao i naše putnike odnosno sve korisnike usluga ŽRS – naglasio je Savanović.
On je rekao i da je posljednjih 20 godina malo ulagano u željeznički saobraćaj, precizirajući da se za održavanje željezničke infrastrukture izdvaja oko 25 miliona maraka, od čega je 2,8 miliona namijenjeno za subvenciju putničkog saobraćaja. Ta sredstva nisu dovoljna za modernizaciju pruga i vozova. Svuda u Evropi nove, brze pruge gradi država – rekaoje generalni direktor Željeznica Srpske.
Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović istakao je na svečanosti, da izgradnja ove pruge prije 140 godina nije bila slučajna, jer je Banja Luka i tada bila centar dešavanja, kada su preko ovog grada povezana sjedišta dva carstva - turskog i austrougarskog.
On je izrazio očekivanje da se Željeznice RS mogu osavremeniti i staviti u još uspješniju funkciju privrednog razvoja i dodao da grad Banja Luka nema veliki manevarski prostor da ubrza njihov razvoj, ali će dati podršku naporima ljudi da osposobe ovo preduzeće.
Simboličan poklon, sliku Šarganske osmice, Željeznicama Republike Srpske povodom ovog jubileja uručio je i generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.
Svečani voz za Dobrljin iz banjalučke stanice krenuo je u 12 časova i 21 minut a nesvakidašnji doček imao je u stanicama Prijedor i Novi Grad gdje je dočekan veselo uz okupljene građane i putnike za Dobrljin. Na opšte oduševljenje prisutnih putnika u svečanom vozu, više puta je ponovljeno da je ova vožnja vozom događaj za pamćenje kao i da naredni jubilej sa nestrpljenjem iščekuju.
Obilježavanju istorijskog jubileja ŽRS prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki kao i pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Vesna Vožni.
U nemogućnosti da lično prisustvuju, čestitke Željeznicama RS povodom jubileja uputili su predsjednik Republike SrpskeMilorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić kao i ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija. Prigodnim kulturno-umjetničkim programom svečanost je upotpunio i nastup KUD “Piskavica”, CKUDM “Veselin Masleša” , ansambl Zdravka Ćosića iz Banja Luke kao i solo nastup banjalučkog pjevača Mire Janjanina.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com