Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

U petak nakon ponoći u 1 čas i 36 minuta teretni voz koji je saobraćao na relaciji Omarska – Zenica željezara, u kilometru 66+100 pruge Doboj –Banjaluka, između stanica Jošavka i Snjegotina naleteo je na odron, veću količinu zemlje koja je usled loših vremenskih uslova skliznula na prugu.

Tom prilikom došlo je do iskakanja vozne lokomotive sa jednom osovinom. Stručne ekipe su odmah izašle na teren i radile na otklanjanju posledica udesa.

Usled ovog vanrednog događaja otkazani su samo prvi polasci putničkih vozova na relaciji Doboj – Banjaluka – Doboj.

Nakon što su izvršeni svi neophodni radovi u cilju normalizacije željezničkog saobraćaja, pruga je otvorena u 10 časova i 5 minuta za vozove sa dizel vučom, dok je u 10 časova i 14 minuta pušten napon za elektro vuču.

Vozovi 6403 koji kreće iz Čelinca i 6402 iz stanice Ukrina stizu na odredišta sa zakašnjenjem.

U ovom vanrednom događaju mašinovođa i željezničko osoblje nisu povređeni ali je pričinjena  materijalna šteta koja će precizno biti utvrđena nakon što nadležne komisije završe neophodan deo posla.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com