Kompanija

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) osnovane su 1992. godine sa sjedištem u Banjaluci, a od 1996. godine sjedište kompanije je u Doboju, gradu koji je bio drugi po veličini željeznički čvor na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Putnički saobraćaj

Željeznice Republike Srpske učestvuju u unutrašnjem, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju. Željeznički saobraćaj spada u najbezbjednije i ekološki najprihvatljivije vidove prevoza.

Teretni saobraćaj

Sektor za željezničko-komercijalne poslove ŽRS a.d. Doboj se bavi prodajom usluga, prevoz roba. Prodaja usluga se vrši sklapanjem Ugovora o prevozu stvari sa korisnicima prevoza u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

Isplata sredstava iz prve tranše kredita Svjetske banke za restrukturisanje Željeznica Republike Srpske u iznosu od 26,5 miliona evra (51,8 miliona KM) izvršena je u periodu 20. – 23. novembar 2018. godine, nakon što je završena procedura ovjere kartona deponovanih potpisa, čime su bili ispunjeni svi uslovi za plaćanje.

Sredstva iz prve tranše kredita Svjetske banke iskorištena su za izmirivanje obaveza za poreze i doprinose i isplatu dugovanja prema radnicima, odnosno uplate prema Poreskoj upravi RS u ukupnom iznosu od oko 33.998.940 KM i prema radnicima 17.645.310 KM.

Iz prve tranše kredita Svjetske banke izmirena su dugovanja za sve trenutno zaposlene radnike u Željeznicama Republike Srpske, ukupno 2519 radnika.

Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, koja je krajem prošle nedelje završena, dugovanja prema bivšim radnicima biće izmirena iz naredne tranše kredita čija je realizacija planirana  u mjesecu decembru.

Aktivnosti na dobijanju naredne tranše iz kredita Svjetske banke su već započele, postupkom verifikacije utrošenog novca iz prve tranše.

Uprava Željeznica Republike Srpske obavještava sve zaposlene, da ukoliko imaju osnovane sumnje u iznose koji su im isplaćeni, pismeni zahtjev za provjeru dostave Sektoru za računovodstvo, Služba za obračun plata u Željeznicama Republike Srpske.

JSN Teki is designed by JoomlaShine.com