23.03.2023

Vijesti

Ćiro i ove godine vozi od Višegrada do Mokre Gore

Ćiro i ove godine vozi od Višegrada do Mokre Gore

Muzejsko-turistički voz „Ćiro“ i ove godine počeće da vozi od Višegrada do Mokre Gore, dogovoreno je na sastanku načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića i predstavnika Želјeznica Republike Srpske i Železnica Srbije koji je organizovan povodom uspostavlјanja linije uskotračnom prugom.

Đurević je ocijenio da postoji dobra volјa da se i ove godine krene sa turističkim vozom „Ćirom“ nešto ranije nego prethodnih godina.

Generalni direktor Želјeznica Republike Srpske Slađan Jović rekao je da će se raditi na tome da svi preuzmu obaveze iz svog domena da bi mogli pustiti u saobraćaj Šargansku osmicu koja je jedinstvena u Evropi.

-Želјeznice će preuzeti odgovornost i obaveze u saniranju kritičnih tačaka na prugama s cilјem bezbjednog saobraćaja putnika, a ove godine planiramo privlačenje turista na područje Mokre Gore i Višegrada - istakao je Jović.

Upravnik Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica“ Aleksandra Milutinović rekla je da je cilј da se intenziviraju polasci i da što više turista putuje na tim relacijama.

„Godinama težimo ka tome da `Čarobni turistički prsten` zaživi u punom sjaju. Broj turista se povećava svake godine, ali zbog smanjenih kapaciteta ne uspijevamo da prevezemo sve zainteresovane posjetioce uprkos želјi i potrebi da naši gosti posjećuju Mokru Goru i da se voze dijelom trase prema Višegradu“, istakla je Milutinovićeva.

Za vrijeme vožnje prugom u dužini od 25 kilometara od Mokre Gore do Višegrada putnici imaju priliku da sagledaju bogatstvo i lјepotu prirode tog kraja, ali i da posjete znamenitosti kao što su most na Drini, manastir Dobrun i Andrićgrad.

Vozom „Nostalgija“ godišnje se preveze više od 70.000 turista, od kojih veliki broj stranaca.