07.03.2022

Vijesti

Interesovanje kompanija iz SAD-a za saradnju sa ŽRS

Interesovanje kompanija iz SAD-a za saradnju sa ŽRS

Predstavnici Američke ambasade sa sedištem u Banjaluci, Rami Bler i Spomenko Guzijan, boravili su danas u Doboju u radnoj poseti Željeznicama Republike Srpske, kako bi se upoznali sa potrebama ŽRS i razmotrili mogućnosti eventualne saradnje sa američkim kompanijama koje se bave proizvodnjom lokomotiva.

Na sastanku sa vršiocem dužnosti generalnog direktora ŽRS Željkom Radićem, zamenik direktora Rami Bler ispred Američke ambasade u RS, iskazao je interesovanje kompanija iz SAD-a za buduću saradnju i prihvatljitivim modelima eventualnih ulaganja u željeznički sektor na našim prostorima, te kako su istakli potencijalnom unapređenju ekonomije i kroz turistički željeznički saobraćaja na području kompletne BiH.

Predstavnicima Željeznica Republike Srpske ovom prilikom predstavljene su karakteristike i mogućnosti baterijske električne lokomotive - kompanije Wabtec iz SAD-a.

Tema sastanka bio je i proces restrukturisanja u Željeznicama Republike Srpske čija je implementacija podržana, kao i nastojanja ŽRS da se adekvatnom pripremom izbore za svoje mesto na evropskom tržištu.

Na sasatanku je naglašeno da je željeznički sektor u Republici Srpskoj kao i BiH, pretrpeo ogromnu štetu tokom proteklih ratnih dešavanja, i da veliki deo infrastrukturnih, vučnih i vučenih kapaciteta zahteva značajna ulaganja, kako bi željeznice obnovile svoje kapacitete i na adekvatan način postale ravnopravan konkurentna na evropskoj željezničkoj mreži.

Uključiti se na evropsko tržište i biti konkurent jedan je od primarnih ciljeva Željeznica Republike Srpske, naglasio je Željko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Interesovanje kompanija iz SAD-a za saradnju sa ŽRS alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Interesovanje kompanija iz SAD-a za saradnju sa ŽRS alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Interesovanje kompanija iz SAD-a za saradnju sa ŽRS