12.05.2024

Vijesti

Krsna slava i Dan želјezničara Želјeznica Republike Srpske

Krsna slava i Dan želјezničara Želјeznica Republike Srpske

Krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog, Dan želјezničara i 32. godine rada i postojanja, Želјeznice Republike Srpske obilјežile su svečano u Doboju, uz sjećanje, pomen i parastos na 305 želјezničara pripadnika Vojske Republike Srpske, poginulih u odbrambeno - otadžbinskom ratu.

Generalni direktor Želјeznica Republike Srpske Slađan Jović na obilјežavanju Krsne slave Želјeznica Republike Srpske, ukazao je na zadovolјavajući trend rada i povećanje obima poslova prevoza. On je istakao da su Želјeznice Republike Srpske stabilno preduzeće koje na vrijeme uspjeva da isplaćuje sve svoje obaveze prema zaposlenima i dobavlјačima.

-Proces restrukturiranja je u toku i planiramo da do kraja 2024. godine završimo ovaj posao, tako da u narednom periodu Želјeznice Republike Srpske imaju sigurnu budućnost i uspješno poslovanje - naglasio je Jović.

Jović je podsjetio da proces organizacionog restrukturiranja Želјeznica Republike Srpske treba da bude završen do kraja godine, formiranjem holdinga sa tri zavisna preduzeća. Ulazimo u formiranje tri zavisna preduzeća i od nove godine možemo reći da ćemo tako nastaviti da poslujemo – naglasio je.

Kada je riječ o nedostajućim kadrovima izvršnog osoblјa, Jović je rekao da se problem rješava na način da su prema preliminarnim rezultatima završene konkursne procedure, uslove je zadovolјilo oko 100 aplikanata od 117 raspisanih radnih mjesta, te da se planira ponovno raspisivanje Javnog oglasa.

On je izrazio nadu da će Želјeznice Republike Srpske uskoro početi realizaciju određenih projekata u obnovi infrastrukture i nabavci vučnih i vučenih kapaciteta, prateći trendove iz okruženja gdje se ulaže u modernizaciju, povećanje bezbjednosti i brzine na prugama.

Očekujemo da u skorije vrijeme Želјeznice Republike Srpske uću u taj proces, da bi kao rezultat dobili konkurentnost preduzeća u svom okruženju – dodao je generalni direktor Želјeznica Republike Srpske.

Kod centralnog spomen-obilјežja ispred Upravne zgrade u Doboju, služen je parastos i održan pomen, te položeni vijenci i cvijeće u sećanje na 305 želјezničara poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije u Želјeznicama Republike Srpske Duško Anić, zahvalio je svim želјezničarima i rukovodstvu preduzeća, na zajedničkom njegovanju sjećanja na poginule želјezničare, čijim se sjenima svi zajedno svake godine poklone i sa poštovanjem čuvaju uspomenu na veliku žrtvu svih naših heroja.

Pomen i parastos za poginule želјezničare, pripadnike Vojske Republike Srpske pored Doboja, služen je i u ostalim želјezničkim čvorovima u Novom Gradu, Prijedoru i Banjaluci.