01.07.2019

Vijesti

Od 3. jula u redovnom radu novougrađeni uređaji i oprema

Od 3. jula u redovnom radu novougrađeni uređaji i oprema

Nakon uspješnog perioda probnog rada, u srijedu 3.7.2019. godine u 12 časova, u redovan rad stavljaju se signalno - sigurnosni uređaji i oprema u okviru projekta PS 03 “Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici pruge Doboj – Banja Luka”.

Dobijenom upotrebnom dozvolom od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske stekli su se svi neophodni uslovi za puštanje u redovan rad novougrađenih sistema, u punom kapacitetu.

Od 3. jula, puštanjem u redovan rad novougrađenih sistema, povećava se propusna i prevozna moć pruge i smanjuju vozna vremena vozova. Vozovi neće smanjivati brzine u službenim mjestima, odnosno vozovi će voziti redovnim brzinama po važećem Redu vožnje ŽRS.

Puštanjem u stalni rad povećavaju se brzine u službenim mjestima i na putnim prelazima, koje su bile ograničene tokom trajanja probnog rada. Uvode se građevinske brzine u rasponu od 20 do maksimalnih 100 km/h. U zavisnosti od građevinskih uslova pruge, prilagođene su i brzine vozova kroz stanična područja i preko putnih prelaza.

Realizacijom projekta modernizacije smanjila se i potreba za izvršnim osobljem, skretničarima i čuvarima pružnih prelaza, određen broj izvršnog osoblja stekao je neophodne uslove za odlazak u penziju, a dio radnika preraspoređen je na druga radna mjesta (gde nedostaju ili je ukazana potreba za radnom snagom).

U okviru ovog projekta u redovan rad od 3.7.2019. godine stavljaju se signalno - sigurnosni uređaji u službenim mjestima: Ostružnja, Snjegotina, Jošavka, Čelinac, Vrbanja i Banja Luka, elektronski signalno - sigurnosni uređaji osiguranja 12 putnih prelaza, sistem za grijanje skretnica u ukrsnicama Stanari i Prisoje. U okviru projekta modernizovan je i sistem operativnih veza i lokalne telefonije, te građevinski uređeni pružni prelazi i stanični objekti.