14.04.2021

Vijesti

Odgovornije preko putnih prelaza,voz uvek ima prednost

Odgovornije preko putnih prelaza,voz uvek ima prednost

Cilј kampanje "Oprezni paze na putne prelaze", koja je u toku u Republici Srpskoj, je da se u saradnji sa lokalnim zajednicama unapredi bezbednost saobraćaja na putnim prelazima,smanji broj nesreća sa smrtnim posledicama, te probudi svest i pojača odgovornost kod učesnika u drumskom saobraćaju, zajednički je stav učesnika kampanje u Banjaluci i Čelincu.

Povećanje brzina na prugama u Republici Srpskoj sa osiguranim putnim prelazima jedan je od važnih cilјeva smanjenja broja putnih prelaza, rekla je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske za želјeznički saobraćaj Vesna Vožni, nakon radnog sastanka u Banjaluci.

Pomoćnik ministra za želјeznički saobraćaj Vesna Vožni, istakla je da je zakonom predviđeno da se broj putnih prelaza u Republici Srpskoj smanji, odnosno da se na svaka dva kilometra ostavi jedan, a da ostali imaju pristupne puteve do tih prelaza.

-Dali smo prelazni period od pet godina, ali nije mnogo urađeno. Broj prelaza je smanjen za oko 40 od nešto više od 280, a predviđeno je da ih ostane oko 150 - istakla je pomoćnik ministra Vesna Vožni.

Pozivajući sve građane u Republici Srpskoj da podrže kampanju "Oprezni paze na putne prelaze" navela je da se zbog neopreznosti učesnika u drumskom saobraćaju, dešava da su posledice nezgode na putnim prelazima, teško povređeni i preminuli, te velika materijalna šteta.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da na području Banjaluke ima 29 putnih prelaza, od kojih je 10 prelaza koji se potencijalno mogu ukinuti.

On je naveo da Vlada Republike Srpske ima plan, zajedno sa Gradskom upravom i Želјeznicama Republike Srpske, da se identifikuje tačan broj putnih prelaza koji će ostati, nakon što se ukinu oni koji u ovom momentu nisu neophodni, te da se izgradi sva bezbednosna infrastruktura koja će garantovati da se nezgode neće dešavati.

-To znači da se izgrade rampe i jednu takvu vrstu projekta Želјeznice Republike Srpske, kojima sam zahvalan, obezbediće u Zalužanima - rekao je Stanivuković.

U poslednjih pet godina u Banjaluci su se dogodile 53 saobraćajne nezgode na putnim prelazima.

U Republici Srpskoj u poslednjih pet godina na putnim prelazima smrtno je stradalo 14 lica.

Održavanje i podizanje nivoa bezbednosti želјezničkog saobraćaja jedna je od veoma važnih aktivnosti u Želјeznicama Republike Srpske koja se odvija u kontinuitetu. Kako bi uticali na svest učesnika u saobraćaju, Želјeznice Republike Srpske ukazuju na važnost pridržavanja pravila bezbednog prelaska putnih prelaza, na kojima se najčešće dešavaju udesi i nezgode, sa cilјem da se izbegnu opasnosti i rizici.

Šef saobraćajno - transportne službe u Sektoru za eksploataciju Rade Cvijanović, zadužen za provođenje kampanje „Oprezni paze na putne prelaze“ ispred Želјeznica Republike Srpske, istakao je da se kontinuirano radi na podizanju višeg nivoa osiguranja na putnim prelazima, ali da je najvažniji segment podizanje nivoa svesti u odgovornijem ponašanju svih učesnika u drumskom saobraćaju.

-Najčešći uzrok nezgoda na putnim prelazima je nepoštovanje saobraćajne signalizacije i na tome moramo zajedno raditi, kako bismo menjali loše navike i postupke koji se dešavaju. Za opremanje putnih prelaza savremenom tehničkom opremom, neophodno je obezbediti finansijska sredstva u iznosu od 250.000 KM do 400.000KM za jedan putni prelaz – naglasio je Cvijanović.

On je istakao da će Želјeznice Republike Srpske tokom 2021. godine u okviru svojih planskih zadataka, projektom modernizacije i osiguranja putnih prelaza, provesti aktivnosti na osiguranju putnih prelaza „Zalužani“ na području grada Banjaluka i „Crkvina“ na području opštine Šamac.

-Nadamo se da ćemo do kraja godine uspešno realizovati ove aktivnosti. Oba putna prelaza biće osigurana svetlosno – zvučnom signalizacijom, s tim da je plan da putni prelaz „Zalužani“ bude obezbeđen i polubranicima – dodao je Cvijanović.

U toku je tenderska procedura za izbor najpovolјnijeg projektanta a finansijska sredstva za osiguranje ovih putnih prelaza, obezbeđena su iz vlastitih sredstava Želјeznica Republike Srpske.

-Podizanje većeg nivoa bezbednosti na putnim prelazima svakako je cilј planiranih aktivnosti, ali je i dalјe neophodna maksimalna odgovornost i poštovanje saobraćajnih propisa svih učesnika u saobraćaju – istakao je Cvijanović.

Zamenik direktora republičke Agencije za bezbednost saobraćaja RS Milija Radović, rekao je da se u poslednjih pet godina na 17 putnih prelaza na teritoriji opštine Čelinac dogodilo 12 saobraćajnih nezgoda, a da su dva lica smrtno stradala.

Radović je istakao da se edukativnim kampanjama želi podići svest kod vozača da moraju biti oprezni prilikom prelaska preko pruge, odnosno da obavezno stanu ispred putnog prelaza.

-Naša je obaveza, u saradnji sa republičkim institucijama i lokalnim zajednicama, unapređenje drumske infrastrukture, dakle pristupnih puteva na putnim prelazima, da bi uskladili tu infrastrukturu sa odredbama pravilnika o ukrštanju pruge i puta - naglasio je Radović.

Prema njegovim rečima, lokalne zajednice koje na svojoj teritoriji imaju putne prelaze, dužne su popuniti upitnike o stanju svih putnih prelaza, a nakon toga će se raditi na rešavanju infrastrukturnih problema i uklanjanju nedostataka.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić, potvrdio je nakon radnog sastanka u Čelincu spremnost da se urede svi putni prelazi na području ove opštine.

-Neophodno je da se podigne bezbednost svih učesnika u saobraćaju na viši nivo da bi smanjili broj nesreća sa smrtnim posledicama i sa te strane opština će pružiti podršku uređenju putnih prelaza -istakao je Gligorić.

Prema rečima Želјka Grebića, savetnika ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, veliki broj saobraćajnih nezgoda dešava se na putnim prelazima,a više od 90 odsto je uzrokovano nepažnjom vozača.

-Najčešće su te saobraćajne nezgode sa teškim posledicama. Ova kampanja je i edukativnog karaktera i jedan je od načina da se spreče nesreće na putnim prelazima je preventivno delovanje -naveo je Grebić.

Učesnici u kampanji „Oprezni paze na putne prelaze“ nakon radnih sastanaka, obišli su putne prelaze u Banjaluci putni prelaz „Incel“ i u Čelincu putni prelaz „Čelinac“ 1“ gde su vozačima drumskih vozila podelјeni i promotivni leci sa jasnim porukama:Budimo odgovorni,sačuvajmo živote.Poštujmo saobraćajnu signalizaciju.Voz uvek ima prednost.

Kampanja "Oprezni paze na putne prelaze" sprovodi se od 24. marta do 30. septembra 2021. godine u Republici Srpskoj.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Odgovornije preko putnih prelaza,voz uvek ima prednost alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Odgovornije preko putnih prelaza,voz uvek ima prednost alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Odgovornije preko putnih prelaza,voz uvek ima prednost alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Odgovornije preko putnih prelaza,voz uvek ima prednost