21.04.2022

Vijesti

Održan regionalni skup željezničkog sektora

Održan regionalni skup željezničkog sektora

U Beogradu je u organizaciji Direkcije za železnice Republike Srbije održan dvodnevni regionalni skup u željezničkom sektoru na kome su tokom dva dana predstavnici železničkih kompanija iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, imali priliku da razmene iskustva u upravlјanju željezničkim tržištem, usvojenim propisima i promenama u železničkom zakonodavstvu, kao i razgovori na temu: Uspostavlјanja mreže regulatornih tela i tela za bezbednost na regionalnom nivou.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Željko Radić, učestvujući na dvodnevnom regionalnog skupu preneo je iskustva u okviru procesa restrukturisanja Željeznica Republike Srpske koji je u toku, trenutnim aktivnostima na planu modernizacije, kao i realizaciji planova u okviru izlaska na šire tržište u narednom periodu, na kome se uz podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske intenzivno radi.

Razgovori na temu otvaranja tržišta, željezničkog zakonodavstva, uspostavlјanja mreže regionalnih tela i tela za bezbednost na regionalnom nivou, predstavlјaju bitan faktor i element razvoja železničkog saobraćaja u regionu, kao vrlo bitan preduslov za razvoj i bolјi napredak železničkog sektora na transportnom tržištu,zaključeno je na regionalnom skupu u Beogradu.

Na regionalnom skupu željezničkog sektora učestvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Direkcije za železnice Republike Srbije, Sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu, Direktorata za željeznički saobraćaj Crne Gore, Željezničke infrastrukture Crne Gore, Željezničkog prevoza Crne Gore, Montekargo, Održavanja željezničkih voznih sredstava, Željeznica Republike Srpske, Železnica Srbije, Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“, Akcionarskog društva za železnički prevoz putnika „Srbija Voz“ i Akcionarskog društva za železnički prevoz robe „Srbija Kargo“.

U okviru dvodnevnog regionalnog skupa u galeriji Narodnog muzeja u Pančevu, svečano je otvorena i izložba pod nazivom “Željeznice u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini” autora Josipa Vebera, novinara i publiciste iz Pančeva.

Otvaranju izložbe prisustvovale su delegacije gradova Pančeva, Herceg Novog i Trebinja, predstavnici željezničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i turističkih organizacija Herceg Novog i Trebinja čija je ponuda predstavljena u sklopu otvaranja izložbe fotografija.

Izložbu čini devedeset fotografija nastalih u periodu od 1901. do 1968. odnosno 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih željezničkih radnika.

Izložba “Željeznice u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini” do sada je gostovala u nekoliko gradova Crne Gore i u Trebinju u Republici Srpskoj, u planu je da u narednom periodu gostuje i u Doboju, Banja Luci, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Održan regionalni skup željezničkog sektora alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Održan regionalni skup željezničkog sektora alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Održan regionalni skup željezničkog sektora alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Održan regionalni skup željezničkog sektora