18.11.2021

Vijesti

Održana poslovna konferencija „Izazovi i budućnost poslovanja“

Održana poslovna konferencija „Izazovi i budućnost poslovanja“

Povećavati plate od pet do deset odsto u realnom sektoru, sačuvati radnu snagu, obrazovati kadrove i tehnološki napredovati, zajednički je cilj Vlade i poslovne zajednice u Republici Srpskoj za sledeću, ali i naredne godine, poručeno je sa konferencije "Izazovi i budućnost poslovanja", održane u Banjaluci.

Poslovna konferencija je još jedan korak unapređenja dijaloga, ali i boljih ekonomskih rezultata, saglasni su u Vladi RS i Uniji udruženja poslodavaca RS.

Jedan od njih je i umanjenje zbirne stope za doprinose sa 32,8 na 31 odsto, prelazak sa neto na bruto obračun ličnih dohodaka i ukidanja pojedinih taksi, što će uticati na povećanje plata, već u sledećoj godini.

- To će biti povećanje od 18 do 25 KM, ali nadati se da će se i poslodavci odreći barem tolikog dela da bi se smanjio odlazak radne snage i povećao standard - rekao je na konferenciji Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, rekao je da će Vlada Srpske kreirati mere kako bi realni sektor bio rasterećen nivoom poreza i doprinosa i parafiskalnih nameta, čime bi bilo obezbeđeno 80 miliona KM za povećanje plata od pet do 10 odsto.

Da bi administrativne procedure za kompanije koje žele da posluju na ovim prostorima bile pojednostavljene, iz Vlade RS najavljuju osnivanje Direkcije za investitore.

Poslovna konferencija pod nazivom „Izazovi i budućnost poslovanja“ na kojoj je prisustvovao i vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske, imala je za cilj da se kroz dijalog poslodavaca, predstavnika Vlade Republike Srpske, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija, prepoznaju ključni ekonomski i socijalni izazovi kao i pravci delovanja ka stvaranju produktivne i socijalno pravedne zajednice.