04.09.2023

Vijesti

Osiguranje putnog prelaza „Zalužani“ u probnom radu

Osiguranje putnog prelaza „Zalužani“ u probnom radu

Nakon što su uspešno završeni svi elektro – tehnički radovi na osiguranju i modernizaciji putnog prelaza„Zalužani“ u Banjaluci, Želјeznice Republike Srpske obaveštavaju javnost da se u sredu 06.09.2023. godine, sistem osiguranja putnog prelaza „Zalužani“ u skladu sa zakonskim propisima pušta u obavezan probni rad, do dobijanja upotrebne dozvole.

U okviru priprema za puštanje u probni rad elektronskog uređaja osiguranja, izvršena su sva neophodna ipitivanja funkcionalnosti novougrađenog elektronskog uređaja za osiguranje putnog prelaza.

Za vreme trajanja probnog rada, vozovi će preko područja putnog prelaza „ Zalužani“ saobraćati ograničenom brzinom do 30 kilometara na čas, sve do puštanja sistema osiguranja u redovan rad. Po isteku probnog rada sistema osiguranja, uvodi se redovna brzina kretanja vozova na ovoj deonici pruge, čime se doadatno skraćuje vreme rada uređaja za osiguranje putnog prelaza.

Projekat unapređenja, modernizacije i podizanja višeg nivoa bezbednosti saobraćaja na putnom prelazu „ Zalužani“ podrazumevao je uređenje drenažnog sistema, ugradnju gumenih patosnica, opremanje kablovske trase, ugradnju kontrolnih signala, uvezivanje dalјinske kontrole u stanici Ramići, video nadzor, montažu kućica kao i izgradnju signalizacije u oba pravca i montiranje polubranika na prelazu.

Podsećamo, da su prilikom približavanja prelazu puta preko želјezničke pruge, svi učesnici u saobraćaju dužni prilagoditi kretanje vozila, kako bi se bezbedno zaustavili ispred uređaja za davanje svetlosnih znakova kojima se najavlјuje približavanje voza.

Učesnici u saobraćaju u obavezi su da se zaustave ispred putnog prelaza nakon što se svetlosno - zvučna signalizacija aktivira. Nakon spuštanja polubranika uređaj aktivira zaštitno vreme predzvonjenja koje traje minimalno 15 sekundi, nakon čega se spuštaju i polubranici. Sistem video nadzora koji je instaliran na putnom prelazu „Zalužani“ , tokom 24 sata beležiće eventualna oštećenja signalno – sigurnosnih uređaja, vanadlizam koji je nažalost neretko prisutan, saobraćajne prekršaje ali i frekvenciju drumskog saobraćaja preko putnog prelaza.

Osiguranje putnog prelaza „Zalužani“ planirani je projekat Želјeznica Republike Srpske čija ukupna vrednost iznosi pola miliona konvertibilnih maraka. Izvođač radova na osiguranju putnog prelaza „ Zalužani bilo je preduzeće „Koming pro“ d.o.o. Gradiška.

Unapređenje, modernizaciju i podizanje višeg nivoa bezbednosti na putnim prelazima, Želјeznice Republike Srpske realizuju u skladu sa finansijskim mogućnostima i planom aktivnosti na povećanju bezbednosti odvijanja drumskog i želјezničkog saobraćaja preko putnih prelaza.

Želјeznice Republike Srpske pozivaju i sve ostale lokalne zajednice kroz koje prolazi želјeznička pruga u Republici Srpskoj, da se aktivno uklјuče u rešavanje pitanja putnih prelaza i budu partner želјeznicama u cilјu rešavanja aktuelnih problema kada je u pitanju angažovanje na podizanju nivoa bezbednosti drumskog i želјezničkog saobraćaja.