25.05.2022

Vijesti

Počela preventivna aktivnost „Oprezni paze na pružne prelaze“

Počela preventivna aktivnost „Oprezni paze na pružne prelaze“

Preventivna aktivnost u okviru kampanje „Oprezni paze na pružne prelaze“ počela je danas u Doboju radnim sastankom u Želјeznicama Republike Srpske, na kome je zaklјučeno da je cilј planiranih aktivnosti povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja u Republici Srpskoj sa akcentom na putne prelaze. Preventivnim aktivnostima želi se uticati na promenu stavova svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja putem koji prelazi preko želјezničke pruge.

Realizacijom ove aktivnosti očekuje se povećan oprez svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja preko putnih prelaza i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na putnim prelazima. Ovom i sličnim aktivnostima, najviše se želi uticati na svest, stavove i ponašanje vozača, pešaka i drugih učesnika u saobraćaju pri prelasku preko putnih prelaza, naglasio je vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija Mladen Božić. Prošle godine na putnim prelazima tragično su stradala 4 lica, 1 lice je zadobilo teže a dva lakše telesne povrede. Niti u jednom slučaju nije utvrđena odgovornost Želјeznica Republike Srpske, nažalost u pitanju su lična nepažnja i nepoštovanje zakonskih propisa od strane učesnika u drumskom saobraćaju.

-Putni prelazi su mesta na kojima se dešavaju udesi, brojčano ih je malo, ali su posledice strašne. Upravo iz tog razloga neophodne su ovakve aktivnosti, kako bismo svi zajedno uticali na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonom regulisane propise - rekla je pomoćnik ministra saobraćaja i veza za želјeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni.

Ona je istakla da se kampanjom "Oprezni paze na pružne prelaze" želi skrenuti pažnja i apelovati na učesnike u drumskom saobraćaju da na putnom prelazu voz ima uvek prednost.

Direktor Sektora za upravlјanje i regulisanje saobraćaja, pristup i razvoj mreže ŽRS-a Rade Cvijanović, naglasio je da kampanja daje rezultate i da je manje povređenih lica, te da je ove godine bilo oko 14 vanrednih događaja na putnim prelazima sa dva lakše povređena lica.

On je istakao da je trenutno 26 putnih prelaza pod video-nadzorom kako bi Želјeznice Republike Srpske zaštitile svoju imovinu, odnosno da bi se identifikovala odgovornost prilikom nezgode, ali i lica koja namerno nanose štetu želјeznicama.

Direktor Sektora za građevinske poslove u Želјeznicama Republike Srpske Goran Rajković, naveo je da na prugama Republike Srrspke postoje 248 putna prelaza, od toga 42 na području Doboja.

Rajković je najavio da će se Želјeznice Republike Srpske maksimalno i ove godine angažovati u okviru kampanje, kako bi podigli nivo saobraćajne bezbednosti u saradnji sa lokalnim zajednicama koje gravitiraju uz pruge.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Mladen Petrović, rekao je da su učesnici u drumskom saobraćaju u 90 odsto slučajeva uzročnici vanrednog događaja na putnim prelazima, s obzirom na to da je voz sam po sebi inertan sistem koji nosi veliku silu i ima veliki put zaustavlјanja.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja u Doboju Siniša Jović, pozvao je na oprez učesnike u saobraćaju i apelovao na roditelјe da ne dozvolјavaju deci da se kreću prugom.

On je podsetio da se prošle godine na putnom prelazu Bušletić kod Doboja, dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je jedno lice poginulo.

Preventivna aktivnost „Oprezni paze na pružne prelaze“ provodi se od marta do septembra 2022. godine. U okviru zajedničkih aktivnosti izrađena je i interaktivna mapa putnih prelaza koja je dostupna na sajtu Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kao i video spot koji se emituje na ATV-u, a uskoro i na Javnom servisu RTRS kao i drugim lokalnim medijima.

Sastanku u Doboju prisustvovali su predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Inspektorata Republike Srpske, Želјeznica Republike Srpske, JP „Putevi Republike Srpske“, Saobraćajni fakultet Doboj, grad Doboj, Auto-moto Savez Republike Srpske, i Auto-moto društvo Doboj.

Učesnici kampanje svih nadležnih institucija iz Republike Srpske, nakon radnog sastanka obišli su i putni prelaz „Bušletić“ kod Doboja i još jednom poručili na značaj poštovanja saobraćajnih propisa svih učesnika u saobraćaju.