01.02.2019

Vijesti

Pokloni za djecu bez roditeljskog staranja

Pokloni za djecu bez roditeljskog staranja

Višak dječijih novogodišnjih paketića Željeznica Republike Srpske (ŽRS) isporučen je Prijateljskoj kući u Doboju, kojom upravlja Holanđanka Marliz van Hofen i oni će biti isporučeni siromašnoj djeci i onima bez roditeljskog staranja

.

- Ova pomoć dolazi u pravo vrijeme. Paketiće će dobiti djeca za koju znam da nisu ništa dobijali, kao i osmoro djece koji žive ovdje u Prijateljskoj kući – kaže Marliz van Hofen.

ŽRS su i ranijih godina višak novogodišnjih paketića isporučivali humanoj Holanđanki koja je u Doboju zasnovala vlastitu porodicu i koja se skoro dvije decenije brine o napuštenoj djeci. I sama je usvojila dva dječaka koji su sada odrasli ljudi, sa holandskim pasošem putuju i rade po Evropskoj uniji.

- Pomoć prikupljam po Holandiji i po mojoj evidenciji, do sada je kroz ovu kuću prošlo 55 djece. Potrebno je mnogo novaca za garderobu, hranu i njihovo školovanje. Veliko je zadovoljstvo kada se vrate, obnovimo sjećanja i radujem se što sam sa svima zadržala kontakt – objašnjava Marliz.

Raduje je kada djeca iz Prijateljske kuće počnu samostalno da žive i kada oforme svoje porodice.

- Ima među njima budućih ljekara koji uspješno studiraju, dosta ih je po Njemačkoj, Italiji, Kanadi, Americi. Svugdje ima moje djece. I ovi koji su danas dobili paketiće, jednog dana će se prisjećati kako im je ovdje bilo lijepo – zaključuje Marliz van Hofen iz Prijateljske kuće u Doboju.