11.02.2019

Vijesti

Prezentacija softverskog rješenja evidencije željezničke infrastrukture

Prezentacija softverskog rješenja evidencije željezničke infrastrukture

Prijedlog idejnog softverskog rješenja baziranog na geografskoj informacionoj platformi, koji pruža mogućnost evidencije, upravljanja i pozicioniranja na mapi objekata željezničke infrastrukture, predstavljen je na prezentaciji održanoj u Doboju.

Nakon što je izvršeno probno snimanje objekata i infrastrukture na dionici pruge Banjaluka – Čelinac, na prezentaciji je predstavljena modularnost rješenja sa svim njegovim funkcijama kao i mogućnost odvojene implementacije po modulima.

- Danas nam je prezentovan način prikupljanja i obrade podataka, te metode implementacije predmetnog softvera. Ovaj sistem pruža brojne mogućnosti koje bi mogle naći svoju primjenu u Željeznicama Republike Srpske. U cilju efikasnijeg obavljanja svakodnevnih radnih zadataka moguće je ažuriranje kompletne evidencije objekata i opreme infrastrukture, planiranje tekućeg i investicionog održavanja, izvještaji o izvršenim radovima, utrošak materijala kao i druge neophodne informacije – rekao je Dragan Žigić, direktor Sektora za elektrotehničke poslove.

Kao dodatna prednost predstavljenog sistema je i mogućnost korišćenja prikupljenih podataka za potrebe unapređenja rada već postojećih sistema koji se koriste u Željeznicama Republike Srpske.

Idejno softversko rješenje uradila je kompanija “Planet soft” iz Banjaluke. Pet godina postoje i rade na razvoju softverskih rješenja kao i implementaciji i integraciji rješenja drugih proizvođača. U Republici Srpskoj imaju iskustva na implementaciji softverskih rješenja kroz saradnju ostvarenu sa Putevima i Autoputevima Republike Srpske, Putevima Brčko kao i drugim kompanijama u Srbiji.