22.09.2022

Vijesti

Svečana ceremonija primopredaje “Analize stanja želјezničkog sistema u Republici Srpskoj sa predlozima za njegovo unapređenje“

Svečana ceremonija primopredaje “Analize stanja želјezničkog sistema u Republici Srpskoj sa predlozima za njegovo unapređenje“

Šef Kancelarije CRDC (China Railway Design Corporation) u Srbiji Geng Sin, na svečanoj primopredaji u Vladi Republike Srpske, uručio je zvaničan dokument “Analiza stanja želјezničkog sistema u Republici Srpskoj sa predlozima za njegovo unapređenje”, ministaru saobraćaja i veza Nedelјku Ćoriću i vršiocu dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske Želјku Radiću.

-Ovaj dokument je dobra polazna osnova za unapređenje želјezničkog saobraćaja u Republici Srpskoj, a današnja ceremonija predstavlјa i konkretan korak ka realizaciji planova za unapređenje i pobolјšanje želјezničke infrastrukture u Republici Srpskoj - istakao je ministar saobraćaja i veza NedelјkoĆorić.

Interesovanja u proteklom periodu evropskih, američkih a danas i kineskih kompanija, za stratešku saradnju sa Želјeznicama Republike Srpske za nas je jasan pokazatelј, da iako male u odnosu na svetske želјezničke kompanije, Želјeznice Srpske imaju potencijal za kvalitetan rast i razvoj u budućnosti, rekao je Želјko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske.

- Ova respektabilna kompanija koja je uradila analizu dala je moguće scenarije modernizacije, i to u kratkoročnom roku do 2025. godine, srednjeročnom do 2030.i dugoročnom do 2035. godine. Analizom je predviđeno da se obnovi želјeznička infrastruktura, nabave nova vozna sredstva, obezbedi nabavka i finansiranje mehanizacije želјezničke infrastrukture, sa cilјem da ona bude podrška razvoju naše kompanije, ali i privrede Republike Srpske – naglasio je Radić.

Šef Kancelarije CRDC u Srbiji Geng Sin, izrazio je zadovolјstvo povodom uspešne saradnje sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, navodeći da će kompanija „CRDC“ i ubuduće nastaviti da ispunjava svoje obaveze u okviru potpisanog Memoranduma o razumevanju o međusobnoj saradnji na razvoju saobraćajnog sektora u Republici Srpskoj, potpisanog između kompanije China Railway Design Corporation (CRDC) i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

-Koristim ovu priliku da u ime kompanije „China Railway Design Corporation“ iskažem iskrenu zahvalnost Vladi Republike Srpske i Ministarstvu saobraćaja i veza, kao i Želјeznicama Republike Srpske na izuzetnom doprinosu u izradi ovog dokumenta. Analizom je predviđena modernizacija i povećanje broja kretanja, povećanje dužine vozova, povećanje propusne moći pruga, bezbednosti na prugama, te smanjenje vremena putovanja vozova i potrošnja energije, kao i smanjenje nepovolјnih uticaja na životnu sredinu i povećanje ekonomske aktivnosti u zoni pruga. Ceremonija nije samo pokazatelј iskrene saradnje naše kompanije sa Želјeznicama Republike Srpske i ministarstvom, već predstavlјa konkretan korak ka realizaciji planova za unapređenje želјezničke infrastrukture – naglasio je Geng Sin, šef kancelarije "CRDC" u Srbiji.

Sa fokusom na celokupnu želјezničku mrežu Republike Srpske na osnovu ponude i potražnje, prirodnih i stvorenih ograničenja, uz poštovanje potpisanih međunarodnih sporazuma, domaće i regulative EU, definisani su projekti modernizacije želјezničke infrastrukture i modernizacije mobilnih sredstava i kapaciteta za održavanje.