28.08.2022

Vijesti

Turistički voz „Nostalgija“ ponovo povezuje Srpsku i Srbiju

Turistički voz „Nostalgija“ ponovo povezuje Srpsku i Srbiju

Želјeznica Republike Srpske poptpisale su privremeni Sporazum sa želјezničkim kompanijama Infrastruktura Železnica Srbije i „Srbija voz“, o regulisanju međusobnih odnosa u okviru odvijanja želјezničkog saobraćaja na delu muzejsko – turističke uzane pruge u dužini od 25 kilometara.

Turističko-muzejski voz "Nostalgija" od danas ponovo saobraća na relaciji Mokra Gora - Vardište – Dobrun – Višegrad, a tim povodom upriličena je i svečana vožnja kojoj su prisustvovali vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbija voza“ Ivan Bulajić, vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske Želјko Radić, vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova infrastrukture ŽRS Dragan Zelenković, izvršni direktor za saobraćaj i komercijalne poslove "Srbija voz" Zoran Puzović.kao i pokretač obnove Šarganske osmice Radovan Gilbetić.

Uspostavlјanje želјezničkog saobraćaja uskotračnom prugom od Mokre Gore do Višegrada, svakako je od velikog turističkog značaja i važan projekat u okviru uspostavlјanja budućih želјezničkih veza Republike Srpske i Republike Srbije, rekao je na svečanoj vožnji Želјko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske.

Nadležna resorna ministarstva Srpske i Srbije, kao i čelni lјudi Užica i Višegrada, na zajedničkom sastanku održanom na Mokroj Gori 1.avgusta, istakli su neophodnost da se u narednom periodu obezbede prihvatlјivi modeli sufinasiranja u ovaj segment želјezničkog saobraćaja, kako bi se uz ulaganja obezbedili i benefiti kroz proširenje turističke ponude za regiju sa obe strane Drine, ali i popularizaciju želјezničkog saobraćaja.

-U prethodnom periodu je dosta urađeno, da bi se stvorili neophodni uslovi, koji Višegrad danas povezuju sa Mokrom Gorom, međutim neophodna su značajna finansijska ulaganja u želјeznički segment koji je od zajedničkog interesa i za Srpsku i za Republiku Srbiju. Polazeći od značaja revitalizacije razvojnog projekta same obnove uskotračne pruge, kao i ponovnog uspostavlјanja želјezničkog saobraćaja, Želјeznice Republike Srpske imaju čvrste i jasne namere da u skladu sa svojim mogućnostima u narednom periodu ulažu u uzanu prugu kao i prateće objekte, uz saradnju sa lokalnim zajednicama , Vladom Republike Srpske i Srbije i Srbija Vozom – rekao je Želјko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske.

Od 28. avgusta do 30. oktobra, svake subote i nedelјe u mesecu, iz stanice Mokra Gora za Višegrad, voz "Nostalgija" će polaziti u 11.15 časova, dok će iz stanice Višegrad za Mokru Goru polaziti u 15.35 časova.

Za vreme vožnje prugom u dužini od 25 kilometara od Mokre Gore do Višegrada, u vagonima iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka i autentičnim enterijerom, putnici će imati priliku da se upoznaju nekadašnjim funkcionisanjem želјeznice kao i da uživaju u prirodnim lepotama nesvakidašnjeg putovanja.