11.06.2021

Vijesti

U Doboju održani „Dani bezbjednosti saobraćaja 2021.“

U Doboju održani „Dani bezbjednosti saobraćaja 2021.“

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Saobraćajnog fakulteta u Doboju, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nakon pozdravnih reči domaćina i obraćanja zamenika gradonačelnika Doboja i ministra saobraćaja i veza Nedeljka Ćorića, uručena su priznanja najboljim studentima i penzionisanim radnicima fakulteta.

U okviru svečane Akademije održane su i prezentacije o procesu restrukturisanja Željeznica Republike Srpske i naučno istraživački rad o bezbednosti u drumskom saobraćaju.

Vlada Republike Srpske realizujući brojne projekte kontinuirano radi na podizanju svesti o bezbednosti u saobraćaju, izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

On je istakao da je Vlada Srpske na području Doboja realizovala niz projekata s ciljem poboljšanja saobraćajne infrastrukture, te da su neki od njih u toku, a neki će tek započeti. Između ostalog, kao značajne projekte izdvojio je gradnju Koridora "Vc", te dva kružna toka u Doboju.

Ministar Ćorić kaže da ga kao učesnika u saobraćaju iritira nasilnička i nekontrolisana vožnja koja je najčešće uzrok saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama.

-Oprez uvek mora da postoji i molim učesnike u saobraćaju da prilikom ulaska u automobil prvo vežu pojas, a nakon toga i oprezno voze - poručio je ministar Ćorić.

Ministar je ističući, da se u Doboju obeležava i 16 godina od osnivanja Saobraćajnog fakulteta, najavio nastavak pomoći i saradnju Vlade Republike Srpske sa ovim fakultetom, u želji da se školuju najbolji kadrovi koji će odgovoriti potrebama i zahtevima tržišta rada u Srpskoj i zemljama regiona.

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju Zoran Ćurguz, upozorio je na nizak stepen saobraćajne bezbednost u Srpskoj koja je, prema istraživanjima, na nivou Švedske iz sedamdesetih godina prošlog veka, navodeći da je ohrabrujuće to što se situacija popravlja.

Rezultati istraživanja sprovedenog prošle godine ukazuju na to da je procenat vezivanja pojasa u Srpskoj veoma nizak i on na zadnjem sedištu iznosi 29 odsto, na prednjem 83 odsto, a na mestu suvozača 81 odsto.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić ukazao je na veliki iskorak i angažovanje svih relevantnih institucija Srpske u pokušaju promene i podizanja svesti o bezbednosti u saobraćaju, navodeći da je to veoma teško.

-Upotreba bezbednosnog pojasa 2000. godine u Srpskoj je bila na nivou statističke greške - svega jedan odsto. Danas imamo bolje pokazatelje - rekao je Babić.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vladimir Marković najavio je niz aktivnosti Gradske uprave s ciljem poboljšanja bezbednosti dece školskog uzrasta tako što će se škole obezbediti zaštitnim ogradama, dodatnim obeležavanjem prelaza kod školskih objekata i postavljanjem toplotne plastike kao obaveštenje vozačima da nailaze u školsku zonu.

U okviru manifestacije u gradskom parku predstavljena je izložba eksponata Željeznica Republike Srpske i Pošte Srpske, a za starije posetioce i najmlađe sugrađane, obezbeđena je preventivna aktivnost simulacije prevrtanja vozila,te poligon za bicikliste.

U okviru manifestacije „Dani bezbjednosti saobraćaja 2021.“ u Parku narodnih heroja u Doboju uručene su i autosedalice mladim bračnim parovima u okviru nagradne igre „Autosedalice za decu“.

Manifestaciju "Dani bezbjednosti saobraćaja 2021." organizovali su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Grad Doboj, Željeznice Republike Srpske, Saobraćajni fakultet u Doboju Univerziteta Istočno Sarajevo, republički Auto-moto savez, Auto-moto društvo Doboj i preduzeće Pošte Srpske pod generalnim pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srpske.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : U Doboju održani „Dani bezbjednosti saobraćaja 2021.“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : U Doboju održani „Dani bezbjednosti saobraćaja 2021.“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : U Doboju održani „Dani bezbjednosti saobraćaja 2021.“ alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : U Doboju održani „Dani bezbjednosti saobraćaja 2021.“