13.09.2019

Vijesti

Uspostavljanje željezničkog saobraćaja na uskotračnoj pruzi Mokra Gora - Višegrad

Uspostavljanje željezničkog saobraćaja na uskotračnoj pruzi Mokra Gora - Višegrad

Željeznice Republike Srpske i kompanija „Srbija voz“ iz Srbije, aktiviraju saradnju na realizaciji uspostavljanja putničkog željezničkog saobraćaja, na uskotračnoj turističkoj pruzi Mokra Gora – Višegrad.

Dogovoreno je to na radnom sastanku u opštini Višegrad, gde su se sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem sastali vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić, izvršni direktori Poslova operacija i infrastrukture Željko Radić i Dragan Zelenković, šef Sekcije za saobraćajno – komercijalne poslove „Srbija voza“ Željko Špijunović sa saradnicima, direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović te predstavnici tur – operatera.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekta „Turistički prsten“ koji obuhvata Mokru Goru, Višegrad, kanjon Drine i planinu Taru, a koji bi po najavama u potpunosti mogao da zaživi početkom naredne turističke sezone.

-Mislim da smo na vreme počeli razgovore kao pripremu za narednu turističku sezonu. Cilj nam je, kako smo i dogovorili na današnjem sastanku, da svako sa svoje strane već sada počne sa neophodnim aktivnostima. Obaveza Željeznica Republike Srpske je da pokušamo što pre obezbediti tri putnička vagona za uskotračnu prugu, kako bi bili spremni za početak naredne turističke sezone – istakao je vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić.

On je naglasio da je na sastanku dogovoreno da se što pre pronađu mogućnosti kako bi se aktivirao željeznički putnički saobraćaj na relaciji Višegrad –Mokra Gora.

- Takođe, iskazali smo i naše veliko interesovanje da se što pre pokrenu i aktivnosti kod povećanja broja vozova na ovoj relaciji, jer trenutni broj vozova nije dovoljan da pokrije samo troškove za održavanje pruge koje Željeznice Republike Srpske trenutno imaju. – rekao je Ilinčić.

Šef Sekcije za saobraćajno – komercijalne poslove „Srbija voza“ Željko Špijunović rekao je da je obaveza „Srbija voza“ da obezbedi dovoljan broj vagona i osoblje koje će raditi.

-Napravili smo dogovore i očekujemo da naredne sezone budemo aktivniji na pruzu Višegrad – Mokra Gora. Sve je veći broj i stranih i domaćih turista koji imaju želju da posete Višegrad i Mokru Goru kao i zapadnu Srbiju, i mi smo srećni što smo deo tog tima – istakao je Špijunović.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović, takođe je izrazila zadovoljstvo oko dogovorenih aktivnosti koje zahtevaju više vremena za realizaciju, ali da će kako je istakla,uspostavljenom saradnjom sve biti spremno do početka naredne turističke sezone.

Pruga od Mokre Gore do Višegrada osposobljena je za željeznički saobraćaj 2010. godine. Željeznice Republike Srpske imaju 19 kilometara pruge koja se nalazi na području opštine Višegrad gde se vrši i njeno redovno održavanje.