19.07.2023

Uvedeno transportno ograničenje saobraćanja vozova

Uvedeno transportno ograničenje saobraćanja vozova

Želјeznice Republike Srpske uvode transportno ograničenje u teretnom i putničkom želјezničkom saobraćaju na pojedinim pravcima, zbog tehničkih problema i oštetećenja na želјezničkoj infrastrukturi, izazvanih snažnim vremenskim neprilikama i izuzetno jakim udarima vetra u većem delu Republike Srpske i BiH.

U skladu sa tom odlukom, područja na koja se odnosi transportno ograničenje u okviru saobraćanja vozova su: svi granični prelazi gde prevozni put uklјučuje deonice pruge Šamac – Doboj - gr. Maglaj, Srpska Kostajnica - Banjaluka i Doboj - Petrovo Novo.

Kada je u pitanju putnički saobraćaj Želјeznice Republike Srpske su na relacijama koje su za sada pod transportnim ograničenjem, na deonicama Doboj -Petrovo Novo i Doboj – Stanari za svoje putnike obezbedile alternativni prevoz autobusima.

Ovakvo transportno ograničenje u želјezničkom saobraćaju Želјeznica Republike Srpske stupa na snagu odmah 19.07.2023. godine i važiće do dalјeg, odnosno dok se ne steknu uslovi za redovno funkcionisanje želјezničkog saobraćaja na ovim pravcima.

- Snažno nevreme napravilo velike štete na prugama Srpske

Nakon što su posledice jučerašnjeg nevremena na mreži pruga Želјeznica Republike Srpske, tokom današnjeg dana uspešno sanirane, novo snažno nevreme oko 18 časova i 20 minuta praćeno jakim udarima vetra, kišom i ledom napravilo je velike probleme želјezničarima.

Na kontaktnu mrežu na ulazu u stanicu Doboj jak vetar oborio je stablo topole, što je uzrokovalo prekid u napajanju.

Kontaktna mreža na području stanice Šamac takođe je oštećena jakim udarima vetra koji je na kontaktnu mrežu nanosio i krovne konstrukcije sa obližnjih objekata.

Uništen je krov stanične zgrade u Šamcu.

Kontaktna mreža na koju su pale dve topole, oštećena i na području mesne zajednice Kožuhe kod Doboja.

U Ljeskovim Vodama prugu je zatvorilo stablo koje je vetar oborio.

Sve nadležne ekipe Želјeznica Republike Srpske su na terenu, sagleda se šteta i preduzimaju aktivnosti na otklanjanju i saniranju posledica na želјezničkoj infrastrukturi, izazvanih usled vremenskih nepogoda.